Így manipulálhatják a tőzsdei árfolyamokat

A 2008-as válság óta rendszeresen találkozhatunk különféle gazdasági érdekcsoportok tőzsdei manipulációiról szóló hírekkel.

Mivel sokan nem tudják, hogyan valósulhat meg egy ilyen illegális művelet, érdekességképpen utánajártunk az egyik lehetséges módszernek. Valamint tekintettel arra, hogy ez sok befektető hozamát érintheti, ezért a témában Vraskó Attilát, az Alpha Capital Zrt. tőzsdestratégáját kértük fel a jelenség bemutatására, hiszen fontos lehet tudnunk, mely befektetések esetében érdemes ennek a kockázatát is felmérnünk.

Pumpáld fel és öntsd ki

Az egyik legismertebb technika az ún. ‘pump and dump’ módszer, vagyis pumpáld fel az árfolyamot, és öntsd ki a piacra.

A módszer esszenciája alapvetően a felpumpálás fázisban leledzik, amely során a manipulátorok mesterségesen generálnak árfolyamnövekedést a piacon, leginkább pingpong típusú adás-vételekkel.

A pingpong módszer lényege, hogy egy adott tőzsdei eszközből, például egy részvényből jelentős mennyiséget vásárol fel egy érdekcsoport, amely művelettel már eleve árfolyam emelkedést érhetnek el. Ezt követően a csoport tagjai elkezdik egymás között egyre magasabb árfolyamon adni-venni az értékpapírt, amely további árfolyam-növekedést eredményez. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy amennyiben a forgalom nagy részét a csoporttagok egymás közti tranzakciói teszik ki, úgy ezzel az adott részvény árfolyama az egyre magasabbra emelt eladási árnak köszönhetően emelkedni fog.

A második fázisban jön a profit realizálása, vagyis a “dump”, azaz kiöntés a piacra. Ez egy egyszerű pszichológiai hatáson alapul, amely során a befektetők, látván, hogy a részvény árfolyama emelkedik, egyre inkább jó befektetési döntésnek tartják az adott részvényből történő vásárlást. Ezek a csoporton kívüli vételi tranzakciók pedig továbbviszik az emelkedési hullámot, amely egyúttal az érdekcsoport által birtokolt részvények számára is megteremtik vevői oldalt, vagyis elkezdik eladni a részvényeiket, jelentős profittal.

A fenti módszer célpontjai főként a kisebb kapitalizációjú részvények, valamint a kriptodevizák lehetnek, hiszen azok a tőzsdei forgalma jellemzően alacsony, így egy a fenti célból létrehozott ügylet mérete meghatározó súlyú lehet az árazásuk során.
Ez sem kockázatmentes befektetés

Egyfelől itt sem garantált a nyereség, hiszen a manipulátoroktól függetlenül történhet olyan piaci esemény, amelynek ellentétes hatása lehet az adott részvény árfolyamára.

Másfelől szintén nem elhanyagolható kockázat, hogy a részvények esetében a fenti technika kifejezetten tiltott. Tettenérés esetén a súlyos pénzbírság mellett akár sok éves szabadságvesztéssel is büntetheti a hatóság az ilyen irányú próbálkozást.

Mindemellett érdemes körültekintőnek lennünk a pénzünk befektetésekor, akár a fenti szempontokat is figyelembe véve, hogy racionális kockázatvállalással egy stabilabb portfólióval építhessük a vagyonunkat.

Scroll To Top