Hogyan kezeljük az állandó bizonytalanságot a vállalati életben?

A minket körülvevő instabil, állandóan változó világ hatalmas kihívás elé állítja a társadalom egészét. Különösen igaz ez az üzleti világra. Egy sikeresen működő cégnek gyorsan és hatékonyan kell reagálnia a változásokra. Mind a munkáltatónak, mind pedig a munkavállalónak szinte azonnal meg kell érteni a változó igényeket, irányt változtatni és rövid idő alatt választ adni rájuk.

Az úgynevezett VUCA világ kihívásaival szemben azonban nem mindegy hogyan reagálunk. Ebben segíthetnek különböző tréning központok, ahol speciálisan a vállalatok számára kifejlesztett képzésekkel támogatják a cégeket.

A VUCA világ kihívásai

A kifejezés eredetileg a hadseregben használt, majd onnan a köznyelvbe átültetett angol betűszó, melynek jelentése:

V – volatility: változékonyság
U – uncertainty: bizonytalanság
C – complexity: bonyolultság
A – ambiguity: kétértelműség.

„Ez a világ új kihívásokat támaszt mindenki elé, és új megoldásokat is követel. VUCA Mindset képzésünk során olyan a gyakorlatban is könnyen használható megoldásokat kínálunk, melyek könnyen beépíthetők a vállalati működésbe, és nagyban segítik azt.” – nyilatkozza Szabó Csaba, a Develor tréning és tanácsadó központ vezérigazgatója.
Számos felmérés bizonyítja, hogy a folyamatos bizonytalanság és az állandó változás rontja a munkahelyi teljesítőképességet, csökkenti a munkavállalók motivációját, mivel szorongással tölti el őket. Meggátolja a hosszú távú tervek kialakulását, akadályozza a döntési folyamatokat és átalakíthatja a vállalati kultúrát.

Mi a megoldás?

Kiemelten fontos, hogy megfelelően kezeljük a kialakult helyzetet, hiszen akár a cég jövője is múlhat rajta. A probléma megoldását a szakértők eredeti betűszóhoz hasonlóan, az alábbi rendszer elsajátításában látják.

Vision – jövőkép, szervezeti értékek
Understanding – folyamatos tájékozódás és teljesítményértékelés
Clarity – kollégák és csapatok közti tiszta kommunikáció és együttműködés
Agility – rugalmas hozzáállás elsajátítása és alkalmazása

Lényeges tehát, hogy a szereplők felismerjék a csapatok közötti együttműködés fontosságát, és jól össze tudjanak dolgozni, továbbá azonnal visszajelzést tudjanak adni és kapni.
Mivel ez a helyzet sokakat érint, érdemes szakember segítségét kérni, hogy megfelelő problémakezeléssel biztosíthasd céged jövőjét.

Scroll To Top