Hitelminősítés – Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, „A plusz/A-1” osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést, hogy az orosz-ukrán háború esetleges elhúzódása növelheti a kis, nyitott litván gazdaságot terhelő gazdasági és biztonsági költségeket, és emiatt romolhatnak Litvánia államháztartási, külső fizetési és pénzügypolitikai mérőszámai.
Az S&P közölte: előrejelzése szerint a litván gazdaság 2023 első felében recesszióba süllyed, és bár a jövő év második felében kilábal a recesszióból, a litván hazai össztermék (GDP) 2023 egészében várhatóan alig 0,5 százalékkal növekszik.
A hitelminősítő kiemelte azt is, hogy októberben 22,1 százalékos volt a harmonizált, tizenkét hónapra számolt infláció Litvániában, és ez a második legmagasabb éves összevetésű inflációs ráta az euróövezeten belül.
Az Ukrajna ellen orosz invázió előtt 4,6 százalék volt a tizenkét havi infláció a litván gazdaságban – hangsúlyozza az osztályzati kilátás rontásához fűzött elemzésében az S&P Global Ratings.
A hitelminősítő szerint az októberi ütem már heveny inflációt jelent, és a fogyasztói árindex ilyen ütemű emelkedése kikezdheti a kis litván gazdaság versenyképességét.
Az S&P Global Ratings várakozása szerint a litván államháztartás GDP-arányos hiánya ebben a környezetben jövőre 3,9 százalékra bővül az idei évre várt 1,6 százalékról, jóllehet a nettó államadósság-ráta így is mérsékelt szinten, a hazai össztermék 35 százaléka alatt marad.(MTI)

Scroll To Top