Heti tőzsdei összefoglaló – Csökkenő forgalomban esett a BUX a múlt héten

Az OTP kivételével estek a vezető részvények a múlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 360,09 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel 23 637,22 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac múlt heti forgalma 41,80 milliárd forint volt, szemben az előző heti 46,84 milliárd forinttal.
A vezető részvények közül a legstabilabbnak az OTP bizonyult, 0,26 százalékkal erősödött a múlt héten, míg leggyengébben a Richter szerepelt, 4,98 százalékos eséssel.
Hétfőn több mint 8 milliárd forintos, az átlagosnál kicsit magasabb forgalom mellett kiemelkedően teljesített a magyar piac. A régió is felülteljesítette a nyugati börzéket. A magyar tőzsdét elsősorban az OTP húzta, ami az orosz piac stabilizálódásának volt köszönhető, és a Richter felülteljesítését is ez magyarázta a szakértők szerint.
Kedden negatív volt a hangulat az összes európai tőzsdén, ami a magyar piacra is hatással volt, a BUX közel hatszáz pontot esett. A Mol árfolyamának négyszáz forintos esésében a nemzetközi hangulaton túl az is szerepet játszott, hogy egy nyilatkozat szerint jelentős eszközleírásokat hajthat végre a cég a csökkenő olajárak miatt. Ettől félve adhatták el a befektetők az olajcég papírjait. A forgalom – 10,7 milliárd forinttal – a heti csúcsán állt.
Szerdán nap közben folyamatosan romlott a hangulat a tőzsdéken – az európai börzéken és a tengerentúlon is – az indexek 0,5-1 százalékos esést produkáltak. A nap vesztesei az európai bankrészvények voltak, átlagban 4-4,5 százalékot veszítettek értékükből. Ehhez képest az OTP 11 forintos esése elhanyagolható volt. A forgalom – a hét további napjaira is – beállt a 7,5 milliárd forint körüli értékre.
Csütörtökön – több mint 150 pontos erősödéssel – pluszban zárt a BUX. A kereskedés nyertese az OTP volt, a bankpapír 2 százalékkal erősödött. Szintén jól teljesített a Mol, az olaj árfolyamának emelkedése miatt.
Pénteken a régió börzéi jobban teljesítettek nyugat-európai társaiknál. Az OTP és a Magyar Telekom árfolyama gyakorlatilag nem változott, viszont a Mol több mint 2 százalékkal erősödött. Ez utóbbit azzal magyarázták a szakértők, hogy a cég visszavonta saját részvényeit a Magnolia kötvények mögül, így a megmaradt részvényekre magasabb osztalék jut.
Az OTP 6110 forinton zárta a hetet, ez 16 forinttal, 0,26 százalékkal magasabb az előző heti záróáránál.
A Mol az előző pénteki záráshoz képest 40 forinttal, 0,29 százalékkal esett, 13 900 forintot ért pénteken.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forintos, 0,51 százalékos csökkenéssel zárta a hetet.
A Richter értéke 279 forinttal, 4,98 százalékkal esett, 5320 forintot ért az utolsó kereskedési napon.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,55 százalékkal, 1658,23 pontra csökkent a múlt héten.
(MTI)

Scroll To Top