Heti tőzsdei összefoglaló – Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten mintegy tizedével esett az előző hetihez képest, a vezető részvények közül mindössze egynek esett az árfolyama.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 46,1 milliárd forint volt az előző heti 56,5 milliárd után.
A BUX 3 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 19 226 ponton zárt.
Hétfőn a magyar piacon nem volt érdemi elmozdulás, alacsony forgalom mellett oldalazás volt jellemző. A heti legalacsonyabb – 3,8 milliárd forintos – forgalom mellett a BUX 8 pontot emelkedett.
Kedden Nyugat-Európában erőteljesen estek az indexek, a régió ezzel szemben jól tartotta magát. A BUX enyhe csökkenését például ellensúlyozta a lengyel tőzsde egy százalékos növekedése. A forgalom – 7,5 milliárd forinttal – elindult felfelé.
Szerdán a BÉT közepes – 8,1 milliárdos – forgalom mellett több mint száz pontos mínuszban zárt. A nyugat-európai piac is ezt az irányt képviselte, alacsony-közepes forgalom mellett.
Csütörtökön a nap nyertese az OTP volt. Jelentős pluszban zárt a papír annak köszönhetően, hogy a JP Morgan 6950 forintra emelte az OTP célárát. A bank-részvények ára 204 forinttal, 4,37 százalékkal 4871 forintra nőtt, a forgalmuk pedig 9,6 milliárd forintot tett ki, a teljes 11,1 milliárdos forgalomból.
Pénteken – köszönhetően a JP Morgan csütörtöki célárának – az OTP több mint egyéves csúcsra ért, amikor nem csak átlépte az ötezer forintos határt, hanem száz ponttal túl is lendült azon. A vezető részvények közül a Mol gyengélkedése annak volt betudható az elemzők szerint, hogy az olaj még nem érte el a piaci ár alját. A Richter erősödésében pedig szerepe volt annak, hogy a rubel is erősödött a dollárhoz képest.
Az OTP 8,5 százalékkal emelkedett a héten, így 5100 forinton zárt pénteken.
A Mol részvényeinek árfolyama 2,17 százalékkal esett, 11 705 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 1,31 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 386 forintot ért.
A Richter 2,36 százalékkal erősödött, pénteken 3950 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,94 százalékkal erősödött a héten, 1524,20 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top