Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalom mellett jelentősen emelkedett a BUX a héten

Csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten, csaknem az előző heti felére, a vezető részvények közül egy kis mértékben esett, a többinek emelkedett az árfolyama. A BUX értéke jelentősen, több mint öt százalékkal nőtt.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 46,1 milliárd forint volt a héten az előző heti 86,2 milliárd forint után.
A BUX 5,13 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 22 420,43 ponton zárt.
Hétfőn a BUX szűk másfél, míg az európai tőzsdék közel 2 százalékos pluszban tudtak zárni. A forgalom ezen a napon volt a legalacsonyabb a BÉT-en 6,8 milliárd forinttal. A Mol ismét célba vette a 15 000 forintos szintet, de 14 900 forinton megrekedt. A Richter és az OTP is minimális pluszban zárt.
Kedden megmozgatta a piacot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése a 2016-os költségvetésről. A tervek szerint nem lesz változás a telekommunikációs adó mértékében, a hírre a kereskedők a Magyar Telekom részvényeinek masszív eladásába kezdtek. A kereskedés egyértelmű vesztese a Magyar Telekom, míg a Richter és az OTP érdemben végig emelkedett, közepes forgalom mellett.
Szerdán is közepes forgalom volt a BÉT-en, 10 milliárd forinttal. A nagyobb papírok közül a Mol árfolyama 14 600 forintra esett, az olajpapírnál 14 200 forintnál lehet az a technikai szint, amelyet elérve tovább eshet. Ugyanakkor nem látott napvilágot olyan hír, amely indokolta volna a több mint 2 százalékos gyengülést.
Csütörtökön a nap nyertese – 80 forintos emelkedéssel – a Richter volt, de a Magyar Telekom is jól teljesített. A Mol viszont kis – 15 forintos – mínuszban zárt. A forgalom a heti második legalacsonyabb, 7,1 milliárd forint volt.
Pénteken a Richter papírja volt a nap nyertese. A megszokott forgalom háromszorosát produkálta a gyógyszergyári részvény, miután áttörte a technikai árfolyamgátat, és új vevők is megjelentek rá. A Mol napok óta, így pénteken sem tudta áttörni a 15 ezres ellenállást. Az OTP, valamint a Magyar Telekom papírjait kevesen keresték, ez meglátszott árfolyamaikon is.
A Mol ára 3,29 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 14 900 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 1,91 százalékkal alacsonyabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 410 forintot ért.
A Richter 11,92 százalékkal emelkedett, pénteken 4600 forinton zárt.
Az OTP árfolyama 4,99 százalékkal emelkedett és 5848 forinton fejezte be a hetet.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,82 százalékkal nőtt a héten, 1604,25 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top