Heti tőzsde összefoglaló: Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A BÉT-en az előző hetihez képest mintegy 20 százalékkal növekvő forgalomban, az árak is emelkedtek.

A BUX egy hét alatt 1,51 százalékkal, 259,19 ponttal emelkedett, pénteken záráskor 17 382,95 ponton állt. A heti forgalom 31,8 milliárd forint volt, míg az előző héten 24,8 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.
Hétfőn a magyar piac – a kormány devizahitelek forintosításával kapcsolatos tervének köszönhetően – felülteljesített. A BUX 3 százalék körüli emelkedésével túlteljesítette a világ piacait. A devizahitelek piaci árfolyamon történő forintosítási híre jót tett az OTP-nek, kiemelkedően nagy forgalom mellett, jelentősen – közel 200 forinttal – emelkedett az árfolyama.
Kedden az ukrán válság, illetve a rubel gyengülése miatti bizonytalanság okozta a BUX esését. A nap vesztese a Richter volt, a társaság harmadik negyedévi rossz eredménye és a rubel gyengülése ezen a napon is lehúzta a részvény árfolyamát. Az OTP-papírok árfolyama szintén esett. A piac a devizahitelek forintosításának részleteit várta, emellett a bankpapírra negatív hatással volt az ukrán válság, illetve az orosz fizetőeszköz gyengülése is.
Szerdán a magyar börze az európaiakhoz képest felülteljesítő volt a 0,31 százalékos plusszal. A BÉT-en egyedül a Richter esett, a rubel gyengülése állt a mintegy fél százalékos mínusz hátterében. A hétfői 10 milliárd forintos forgalom után az ezen a napon mért 7 milliárdos forgalom volt a második legjobb a héten.
Csütörtökön – az alapvetően pozitív európai hangulatban – a magyar tőzsdén semleges volt a kereskedés. A Mol csaknem egy százalékkal erősödött, és pluszban zárt a Richter is. Az OTP árfolyama stagnált, a piac a bank pénteken közzéteendő harmadik negyedéves jelentésére várt.
Pénteken az OTP gyorsjelentése látszólag jobb volt a vártnál, de a sorok között elemezve a szöveget elmaradt a pozitív meglepetés. Ez tükröződött vissza a kereskedésben, amelynek a végén tovább esett a bankpapír árfolyama, amely régóta a 4 ezer forint körül kialakult szűk sávban mozog. A BUX – ha mínuszban is, de – közel zárt a csütörtöki értékhez, a Matáv és a Mol papíroknak köszönhetően.
A vezető részvények közül az OTP a héten 109 forintot, 2,79 százalékot emelkedett, 4010 forintot ért pénteken záráskor, egy hete pénteken 3901 forint volt az ára.
A Mol 310 forintos, 2,64 százalékos emelkedéssel 12 070 forinton zárta a hetet.
A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,46 százalékkal, 348 forintra erősödött.
A Richter árfolyama 18 forinttal – 0,48 százalékkal – 3710 forintra gyengült.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 27,46 ponttal, 1,87 százalékkal csökkent, 1438,27 ponton zárt pénteken.(MTI)

Scroll To Top