Harminc éve először csökkent a cseppfolyós gáz kereskedelme

A BP vállalatcsoport éves jelentése szerint három évtized után először csökkent a cseppfolyós gáz (LNG) éves kereskedelme. 2012-ben 0,9 százalékkal csökkent a kereskedelem, összesen 239 millió tonnára.

A Financial Times cikke szerint 2012 során több ország is bekapcsolódott a cseppfolyós gáz kereskedelmébe, Peru és Jemen exportőrként, Kuvait és Malajzia importőrként, de összességében Európában a gazdasági válság miatt annyival csökkent a kereslet, hogy világszinten nem tudott növekedni az iparág.
A cseppfolyós gáz felhasználását az is visszafogta, hogy az Egyesült Államok növelte kőszénexportját. Ez a mostani árak mellett olcsóbb alternatívát jelent az LNG-hez képest. Az LNG-eladások azért sem tudtak növekedni, mert több befektetés és iparági beruházás megvalósítása is késik.
A BP elemzése szerint az idei visszaesés nem lesz maradandó, jövőre újra növekedés várható az iparágban. A globális LNG kereskedelem 2013-ben 5,4 millió tonnával növekedhet, leginkább az angolai és az ausztrál export miatt. Hosszútávon egyébként az Egyesült Államoktól, Izraeltől és Ciprustól is az export bővülését várják. (MTI)
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4cbe0e7a-d42c-11e2-8639-00144feab7de.html#axzz2WBCJBFVh

Scroll To Top