Gyorsjelentés 2018: Stagnáló árbevételt vár 2018-ra a Richter - Gazdasagportal.hu

Gyorsjelentés 2018: Stagnáló árbevételt vár 2018-ra a Richter

Stagnáló árbevételt vár 2018 egészére a Richter Gedeon Nyrt. a devizaárfolyamok változatlanságát feltételezve, és nem számítva az Esmya készítmény forgalmának alakulását – mondta Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.

Hozzátette: az idei nehéz évnek ígérkezik a Richter számára, az első negyedév számai ezt még nem tükrözik vissza.
A stagnáló árbevételt a vezérigazgató az árfolyamok és az orosz piac kedvezőtlen hatásai mellett azzal magyarázta, hogy az Esmya nőgyógyászati készítményre az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) ideiglenes intézkedést rendelt el februárban. Az eljárásnak a következő hetekben, május végén lehet eredménye – mondta.
Magyarországon tarthatónak nevezte a korábban jelzett 2 százalékos növekedési ütemet.
Ismertette: az EU-12 régióban stagnálást várnak a gyógyszer-szegmensben, ahogy az orosz piacon is változatlan marad a forgalom az év hátralévő részében. Közölte: az ukrán piac forgalma csökkenni fog dollárban kifejezve, az egyéb FÁK-országokban sem várnak növekedést, inkább stagnálásra számítanak. Kínában változatlanul 5 százalékos növekedés, Latin-Amerikában stagnálás a legvalószínűbb. Az Egyesült Államokban 15 százalékkal csökkenhet a forgalom a Vraylar-jogdíjak nélkül – mondta. A vezérigazgató az éves átlagban 56-57 százalékos fedezeti hányadot elérhetőnek nevezte.

Az idei első negyedévet értékelve elmondta: a vártnál jobb lett az árbevétel, az eredményre jelentősen pozitívan hatott a magas hozzáadott értékű készítmények, a Vraylar és a Bemfola jogdíjbevétele, az Esmya forgalma pedig a vártnál kisebb mértékben esett vissza az átmeneti intézkedés miatt. Az eljárás miatt a második-harmadik negyedévben nulla forgalmat várnak, a negyedik negyedévben lehet ismét árbevételt elérni ezzel a készítménnyel – mondta. Kétszámjegyű árfolyamveszteséget könyveltek el a két fő számlázási devizában, a dollár és a rubel euróhoz mért jelentős leértékelődése miatt. Kifejtette, hogy az első negyedéves árbevétel kissé emelkedett, ami mögött ellentétes trendek húzódnak meg: az árfolyamleértékelődést és az Esmya-veszteséget kompenzálni tudta az EU 12 piacokon elért árbevétel-növekedés, valamint a Vraylar és a Bemfola készítmények jogdíjbevételei. Az orosz piac a “kifáradás jeleit mutatja”, részben a rubel leértékelődéshez köthetően romlott a vásárlóerő, ezért jó eredménynek nevezte a rubelben stagnáló árbevételt. A gyógyszergyártás árbevételén belül a legnagyobb részt, 38 százalékot a nőgyógyászati készítmények értékesítéséből könyvelhette el a cég. Kitért arra is, hogy jelentősen nőtt a k+f költés, 11 százalékkal 11,34 milliárd forintra, ez az árbevétel 10,0 százalékát teszi ki.
A kedden hajnalban közzétett gyorsjelentés szerint a gyógyszeripari csoport 14,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az idei év első három hónapjában, ami 29,8 százalékos csökkenés a múlt év azonos időszakához képest. A 113,95 milliárd forintos negyedéves árbevétel 1,1 százalékos növekedést mutat a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Euróban fél százalékkal, 366,3 millió euróra nőtt a csoport árbevétele a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint.
(MTI)

Scroll To Top