Gyorsjelentés 2017 Q2: Felfelé módosította az idei várakozásait a Richter

Az első féléves eredményeket követően felfelé módosította az idei évre vonatkozó várakozásait a Richter Gedeon gyógyszergyár.

Bogsch Erik vezérigazgató a vállalat pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az euróban számolt árbevétel 10 százalékos emelkedésére számít a cég 2017-ben, míg májusban még 5 százalékos növekedést prognosztizáltak. A vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az árfolyamingadozások miatt nehéz pontos előrejelzést adni árfolyamváltozások hatása miatt, kisebb mértékben pedig a royalty (licenszdíj) bevételtől is függ az eredmény.
Kiemelte: Lengyelországban minimális növekedést várnak, a nyugat-európai piacokon kisebb csökkenés lehet, míg az EU 15-ben 15 százalékos növekedést várnak. Ukrajnában, Romániában, Magyarországon és a FÁK országaiban stagnálásra számítanak az idén, az Egyesült Államokban 10 százalékos csökkenésre, Kínában 10 százalékos növekedésre, Latin-Amerikában pedig 5 százalékos növekedésre. A nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalatok – amiben jelentős a romániai leányvállalatok teljesítménye – árbevételének 20 százalékos növekedésére számítanak idén.
Az eredményeket értékelve elmondta: az árbevétel euróban számolt 22 százalékos növekedése döntően az orosz piac árfolyamhatásának eredménye, mivel a rubel forintárfolyama a tavalyi év első felében gyenge volt, idén erősebb. Fontos szerepe volt még az EU 15 országokon belüli forgalom növekedésének, és a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi forgalom növekedésének. A pénzügyi eredményt a rubel jelentős fordulónapi gyengülése rontotta le. Az adózott eredmény lényegében hasonló az előző év azonos időszakihoz, és a második félévben is a bázishoz hasonló árbevételt várnak – közölte.
Negatív hatások között említette a fokozódó hatósági követelmények költségnövelő hatását. Bogsch Erik a következő időszak kihívásai közé sorolta az újabb hatósági követelményeknek megfelelést, így például az egyedi termékazonosítás bevezetése miatt a 2019-től minden gyógyszerdobozra egy külön számot kell ütni, ehhez újabb berendezést kell venni, amely mintegy 4 milliárd forintos beruházás. A vezérigazgató szerint az intézkedésnek ezen felül kapacitáscsökkentő és egyéb költségnövelő hatása is van, mivel külön informatikai hátteret kell kiépíteni és működtetni, ennek az üzemeltetési költségét még nem ismerik.
Az idei év jelentős eseményei közül kiemelte: az Egyesült Államok után az Európai Bizottság is fogalomba hozatali engedélyt adott az új antipszichotikumra, a Reagila-ra, idén júliusban.
Kiemelte: a nőgyógyászati portfólióban végrehajtott korábbi akvizíciók hozzák a megtérülést biztosító eredményeket: az árbevétel 240,5 millió euró volt, 30,6 százalékos növekedéssel, az árbevétel egyharmadát az akvizíciók adták.
A jelentős piacokról elmondta, Oroszországban rubelben a tényleges növekedés csak 4,1 százalék volt, (euróban 29,9 százalékos) 166,7 millió euró volt a forgalom, az árbevétel veszteség 70 millió euró volt az előző évhez képest. Az EU 15 forgalma jelentősen nőtt, 34,5 százalékkal 108,5 millió euróra, a térség forgalma adta az EU-ból származó gyógyszergyártási árbevétel 53 százalékát az első fél évben – ismertette.
Megjegyezte, hogy a tényleges kutatás-fejlesztési költségek a gyógyszerárbevétel 12-13 százaléka körül alakulhatnak idén, a jelenleg is zajló biotechnológiai és a klinikai vizsgálatok függvényében.(MTI)

Scroll To Top