Gyorsjelentés 2017: Összhangban van a megemelt várakozásokkal a Mol eredménye az első háromnegyed évben

A Mol-csoport 520,8 milliárd forint (1,87 milliárd dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első kilenc hónapban, 12 százalékkal többet az előző év azonos időszakánál – tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

Az elemzők által várt 172,8 milliárd forintnál ugyanakkor kevesebb, 150 milliárd forint (576 millió dollár) lett az EBITDA az idei harmadik negyedévben, a tavalyi 163,9 milliárd forintos harmadik negyedévi eredmény után.
A tájékoztató idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, hogy az első kilenc hónap után a cégcsoport jól áll a megemelt 2,3 milliárd dolláros, újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-cél elérésében. A stratégiai célkitűzések elérése érdekében elindították a Downstream 2022 (DS2022) kezdeményezést, amely további 500 millió dollár EBITDÁ-t eredményez 2022-ig jelentős, több mint 2 milliárd dolláros beruházásokkal együtt – közölte.
A Mol az első félév eredményei alapján módosította idei, mintegy 2 milliárd dolláros EBITDA-várakozását 2,3 milliárd dollárra.
Az elnök-vezérigazgató kifejtette azt is, hogy folytatják az erős szabad cash flow termelést, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben nem sikerült teljes mértékben kihasználni a külső környezet adta lehetőségeket.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele 1046 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, több mint 8 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévben elért 962,3 milliárd forintot. Január-szeptemberben a nettó árbevétel meghaladta a 3000 milliárd forintot, míg az előző év azonos időszakában 2570 forint volt.
A harmadik negyedévi nettó eredmény 47,7 milliárd forint lett a tavalyi azonos időszakban elért 67,3 milliárd forint után. Az első három negyedévre számított eredmény ugyanakkor elérte a 230 milliárd forintot, míg az előző év első kilenc hónapjában 220 milliárd volt.
A kutatás-termelés speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja elérte a 49,1 milliárd forintot a harmadik negyedévben. A jelentés szerint az első kilenc hónap során az EBITDA több mint 30 százalékkal nőtt 2016 azonos időszakához képest.
A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDÁ-ja 70,5 milliárd forint volt, alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért 83,6 milliárd forintnál. A jelentés szerint mind a petrolkémia, mind a finomítás hozzájárulása csökkent az alacsonyabb nagykereskedelmi árrések, alacsonyabb saját előállítású termék-értékesítés és rendkívüli eseti tételek miatt. Az üzletág hozzájárulása az első kilenc hónaphoz változatlan, 256,9 milliárd forint.
A fogyasztói szolgáltatások üzletág rekord magas, 34,5 milliárd forint negyedéves EBITDÁ-t produkált a tavalyi 31,1 milliárd forint után, mivel mind az üzemanyag, mind pedig a nem-üzemanyag bevétel tovább emelkedett.
A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záró ára 3300 forint volt.(MTI)

Scroll To Top