Gyorsjelentés 2015 Q3: A Richter nyeresége 20,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben

A Richter Gedeon Nyrt. 6,85 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2015. harmadik negyedévében, ami 20,9 százalékkal meghaladja a múlt év azonos időszakit.

A szerdán közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság árbevétele 4,2 százalékkal 92,6 milliárd forintra nőtt a július-szeptemberi időszakban.
Az eredmények jelentősen meghaladják az elemzői várakozásokat, amelyek átlagosan 85,9 milliárd forint árbevételt és 56 százalékkal csökkenő, 2,5 milliárd forintos nettó profitot jeleztek előre a portfolio.hu által készített konszenzus szerint. A konszenzus ugyanakkor nem tartalmazza az egyszeri tételeket – például mérföldkőbevételt – amelyek jelentősen javították a társaság számadatait.
Az év első kilenc hónapjában 276,5 milliárd forint árbevételt ért el a Richter, 4,9 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye pedig 53,9 százalékkal 44,35 milliárd forintra nőtt.
A harmadik negyedévben az üzleti eredményt jelentősen javította egy egyszeri, nagymértékű mérföldkőbevétel, amelyet az Allergan fizetett a cariprazine amerikai forgalombahozatali engedélyének jóváhagyásával kapcsolatban. A negyedéves üzemi eredmény így 20,73 milliárd forint lett, szemben az egy évvel korábbi bázisidőszak 7,44 milliárd forintos eredményével. A kilenc havi üzemi eredmény 97 százalékos növekedéssel 52,4 milliárd forintot ért el.
Szintén a harmadik negyedévében a Richter felbontotta a Palatin Technologies vállalattal kötött fejlesztési együttműködést, és ezzel kapcsolatban 3,73 milliárd forint értékvesztést számolt el.
A pénzügyi tevékenység eredménye 2015 első háromnegyed évében több mint 5 milliárd forint veszteséget mutat, szemben a bázisidőszaki 2,8 milliárd forint nyereséggel. Az eredmény romlását elsősorban az orosz és a kazah követelések árfolyamvesztesége okozta.
Az egy részvényre jutó eredmény a háromnegyedév alapján 240 forint, ugyanez a bázisidőszakban 155 forint volt.
Magyarországon 2015 első kilenc hónapjában 4 százalékkal nőtt a Richter forgalma, 26,76 milliárd forint árbevételt ért el.
Az exportból származó árbevétel 5 százalékkal, 808,8 millió euróra nőtt. A forgalom elsősorban Kínában, a nyugat-európai országokban, valamint Romániában bővült, míg Ukrajnában jelentősen visszaesett és csökkent Oroszországban is.
A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papírok a keddi tőzsdenapot 4725 forinton zárták, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 4877, a legalacsonyabb 3300 forint volt.(MTI)

Scroll To Top