GYJ 2015 Q3: A Graphisoft Park az első kilenc hónapban 2,237 millió euró nettó profitot ért el

A Graphisoft Park SE 2015 első három negyedévében 2,237 millió euró nettó profitot ért el, amely 35 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és megfelel a előrejelzéseknek – derül ki az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó európai részvénytársaság szerdán közölt tőzsdei gyorsjelentéséből.

A társaság fő tevékenysége a budapesti Graphisoft Park ipari ingatlan fejlesztése és hasznosítása. Az árbevétel ingatlan-bérbeadásból származik.
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint idén az első kilenc hónapban a társaság árbevétele 7,15 millió euró, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 6,61 millió euró volt. Az árbevétel 18, az EBITDA 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
Az első három negyedévi nettó nyereség 578 ezer euróval haladja meg az egy évvel korábbit annak hatására, hogy az üzemi eredmény a bérbe adható terület és a kihasználtság növekedésének eredményeként 985 ezer euróval, 40 százalékkal emelkedett, a pénzügyi eredmény az eredmény terhére elszámolt nettó kamatköltség növekedésének következtében 47 ezer euróval, 6 százalékkal romlott, végül pedig a nyereséget terhelő adó a magasabb adóalap és egy adóalapcsökkentő tétel kiesésének hatására 360 ezer euróval magasabb volt az előző évi bázisnál.
A jelentés szerint az eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy a társaság a kihasználtság folyamatos növelése mellett nem változtatott a Graphisoft Park színvonalát és profitabilitását biztosító bérleti díjakon, nem versenyzett a túlkínálattal jellemzett budapesti irodapiacon helyenként kialakult rendkívül alacsony, és ezért hosszú távon fenntarthatatlan bérleti díjakkal. Hozzáteszik, mindez bizonyítja, hogy a „mikro-szilícium-völgy” koncepció működik, a további fejlesztést is ennek jegyében folytatják.
A jelenleg 53 ezer négyzetméter bérbe adható iroda, labor és oktatási terület kihasználtsága a jelentéskészítés időpontjában 97 százalék volt, 2016 elejétől pedig gyakorlatilag 100 százalékos lesz.
A Graphisoft 2015 egészére a tavalyinál 12 százalékkal magasabb, 9,5 millió euró árbevételt és szintén 12 százalékkal javuló, 2,7 millió eurós nettó eredményt vár, amelyet azonban a bontások és átalakítások miatt egyszeri, mintegy 500 ezer eurós leírás terhel.
A társaság 2016-ra 9,4 millió euró árbevételt, és az előző évivel megegyező, 2,7 millió euró nettó eredményt tervez, amelyet egy további épület elbontása miatt 100 ezer euró leírás terhel majd. Az árbevétel és a profit növekedésével az új fejlesztések 2017. évi átadása után számolnak.
A Graphisoft Park részvényeivel a tőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára szerdán 2280 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb tőzsdei árfolyama 2420 forint, a legalacsonyabb 1603 forint volt.(MTI)

Scroll To Top