Gyengülés várható nyitásban a főbb európai tőzsdéken

További gyengülés várható nyitásban a főbb európai tőzsdéken, a piacok az ukrajnai háború eseményeire figyelnek, és a koronavírus-járvány újbóli erősödése is aggasztja a befektetőket.

Oroszország szerdai bejelentésére arról, hogy rubelben kéri a gáz ellenértékét az ellene szankciókat megszavazó, „barátságtalan” országoktól, jelentősen emelte a gáz árát és erősítette a rubel árfolyamát. A gáz drágulásában azonban az is szerepet játszott, hogy az EU döntött: idén október 1-ig kötelezően 80 százalékra fel kell tölteni minden országban a gáztárolókat (jövő évtől kezdve 90 százalékra), ami jelentős gázkeresletet generál a piacon.
Közel egy hónap után csütörtökön részben (50 részvényből 33) újraindul a kereskedés az orosz tőzsdén. A CIB elemzői emlékeztettek, hogy a háború kezdetének napján 45 százalékot esett a börze, és ezután függesztették fel a részvénypiacot. Most újbóli eladási hullámra lehet számítani annak ellenére, hogy shortolási tilalom lesz érvényben és az orosz vezetés azt is bejelentette, hogy akár 10 milliárd dollárt is tervez állami vagyonalapjából a beszakadt részvények felvásárlására fordítani. Külföldiek által birtokolt értékpapírokat továbbra sem lehet eladni.

Szerdán is gyengültek a tőzsdeindexek, a londoni FTSE100 index 0,22 százalékkal, 7460 pontra csökkent, a frankfurti DAX index 1,31 százalékkal, 14 283,65 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,17 százalékkal, 6581,43 pontra gyengült az előző napi záráshoz képest.
Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,45 százalékkal, 3869,22 pontra csökkent a kereskedési nap végére.(MTI)

Scroll To Top