Görög adósság – Az osztrák kancellár bírálta a német pénzügyminiszter által javasolt Grexitet

Az osztrák kancellár bírálta és morálisan helytelennek nevezte a német pénzügyminiszter által javasolt Grexitet a Der Standard című osztrák napilapnak adott interjújában csütörtökön.

Németországnak vezető szerepe van Európában, ez a szerep azonban most egyáltalán nem pozitív – vélekedett Werner Faymann kancellár, aki szerint a német javaslat a széthullás kezdete lenne, amikor már senki nem tudná, mi legyen a következő lépés.
A német pénzügyminiszter az Eurócsoport hétvégi, Görögországgal foglalkozó válságtanácskozásán vetette föl, hogy Görögországnak öt évi átmeneti időre ki kellene lépnie az euróövezetből. Német sajtóértesülés szerint az elképzelést elutasította Angela Merkel német kancellár.
A kancellár szerint a német pénzügyminiszter sem beszélt arról, hogy amennyiben Görögország kilépne az eurózónából, az 50 milliárd euró összegű humanitárius segély kifizetését vonná maga után. Faymann szerint észrevehető volt, hogy a jó német-francia viszonynak most próbatételt kell túlélnie.
Faymann elmondta: a görög helyzet ma már sokkal többről szól, mint a nyereségről vagy a veszteségről, emiatt örömmel tapasztalta, hogy afelé haladtak a tárgyalások, hogy adnak még egy esélyt Görögországnak. Ez szerinte politikailag, gazdaságilag és szociálisan is szükséges lépés volt. A kancellár szerint azonban a görögöknek most igazán “kemény programot” kell véghezvinniük, amely szerinte még csak a kezdet, Görögország problémája ezzel még közel sem megoldott.(MTI)

Scroll To Top