Görög adósság – A holland parlament is hozzájárult a görög mentőcsomaghoz

A holland parlamentben is sikerült biztosítani a görög pénzügyi mentőcsomag elfogadását, azzal, hogy a szerdai rendkívüli vita végén megtartott szavazáson – szoros eredménnyel – elvetették a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Magához a mentőcsomaghoz Hollandiában formai értelemben nem kellett külön parlamenti jóváhagyás, a kormánynak csak tájékoztatási kötelezettsége volt. Az utolsó szó joga azonban mégis a törvényhozás kezébe került, mert a szélsőjobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ügy miatt a kormánnyal szemben.
A jobboldali liberálisok és a szociáldemokrata munkapártiak koalíciója mellett az ellenzéki baloldali liberálisok (D66) is támogatásukról biztosították a Görögországnak nyújtandó újabb pénzügyi támogatást. A többi ellenzéki párt – köztük meglepetésre a mérsékeltnek tekintett kereszténydemokrata párt is – ellenezte, hogy újabb mentőövet dobjanak a görögöknek.
Ezzel elhárult az utolsó akadály annak útjából, hogy Athén – kemény hazai reformintézkedések fejében – csütörtökön hozzájusson az összesen 86 milliárd eurós hitelcsomag első részletéhez, és abból eleget tudjon tenni legégetőbb törlesztési kötelezettségeinek.
Maga a hágai parlamenti vita meglehetősen paprikás légkörben folyt. Wilders árulással vádolta Ruttét, és emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi, 2012-es választási kampányban a kormányfő azt ígérte, nem adnak több pénzt a görögöknek a holland adófizetők pénzéből. A miniszterelnök, álláspontjának megfordulását a körülmények változásával indokolta, és azt mondta, Hollandia érdekeit tartja szem előtt.
Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter, aki az euróövezet országainak pénzügyminisztereit tömörítő testület, az úgynevezett eurócsoport elnökeként végigtárgyalta a pénzügyi intézkedéscsomag részleteit a görög féllel, a parlamenti vitában annak a véleményének adott hangot, hogy az eurózóna és a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) képes lesz megállapodásra jutni egymással a görög programban való IMF-részvételről is.
Az európai kormányok ellenzik az adósság részleges leírását, miközben az IMF szerint a görög adósság mértéke tarthatatlan, ám meg lehet találni azt a kompromisszumot, amely alacsonyabb kamatlábak és hosszabb határidő mellett biztosítja a hitelek visszafizetését – mondta Dijsselbloem.
A holland parlament ülése előtt a német Bundestag nagy többséggel megszavazta a görög csomagot.
Az eurócsoport – ezúttal az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kormányzótanácsának minőségében – már szerda este távkonferencián felszabadíthatja a 26 milliárdos első részletet.(MTI)

Scroll To Top