Gazdasági szankciókra lesz szükség, ha megtartják a kelet-ukrajnai népszavazásokat

A Nyugatnak gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetnie Oroszország ellen, ha az oroszpárti felkelők nyomására megtartják a kelet-ukrajnai népszavazásokat – mondta Petro Porosenko ukrán elnökjelölt szerdán Berlinben, ahol találkozik a német kancellárral és a külügyminiszterrel.

Az ukrán politikus az Angela Merkellel és Frank-Walter Steinmeierrel folytatandó megbeszélése előtt tett nyilatkozatában megköszönte a hazája támogatásáért tett német erőfeszítéseket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meg kell indítani az uniós szankciók gazdasági büntetőintézkedésekből álló harmadik hullámát, amennyiben vasárnap megtartják a Donyeck és Luhanszk megyében Moszkva támogatásával szervezett népszavazást.
A két terület elszakadásáról és függetlenségének kikiáltásáról szóló népszavazásnak “nincsen jogi alapja” – jelentette ki Petro Porosenko.
Az oroszbarát szeparatisták közül egyesek terroristák, akik csak az erő nyelvén értenek, az ukrán hatóságok ezért határozottan lépnek fel velük szemben, arról pedig szó sem lehet, hogy bevonják őket a válság rendezését célzó nemzetközi tárgyalásokba –  szögezte le a május 25-re kiírt elnökválasztás legnagyobb eséllyel rendelkező jelöltje. Az ukrán népnek a külügyminiszter a “legitim képviselője”, aki részt vehet az áprilisi genfi konferenciához hasonló tárgyalásokon – tette hozzá.
A milliárdos politikus úgy vélte, Kijev mindenben betartja az Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőinek részvételével kidolgozott genfi megállapodás előírásait, Moszkva viszont eddig egyetlen rendelkezésnek sem tett eleget.
Petro Porosenko a következő napokban Németország után Franciaországba és Lengyelországba is ellátogat.(MTI)

Scroll To Top