Gazdasági összeomlás már idén?

Richard Russel, Harry Dent, Mike Maloney csak néhány név azok közül a neves közgazdászok közül, akik meglehetősen borúlátóak a világgazdaság kilátásait illetően. Szerintük a 2007-2008-as válság csak előszele volt annak, ami most vár ránk, a jelek kísértetiesen hasonlítanak a korábbiakhoz, de a hatás drámaibb lehet.

Birger_Schafermeier_osszefoglalo_640

A vészjósló előrejelzések szerint akár már idén begyűrűzhet újra a válság, míg az optimistábbak szerint a jelen állapot kitarthat akár 2016-ig is. De mik is azok a jelek, amikről e közgazdászok beszélnek?

Ismétlődik a múlt?

Véleményük szerint a 2007-ben kialakuló, és jelenleg is tartó válság okai az amerikai lakáspiacon alakultak ki, az ingatlanok túlértékeltsége miatt.  A bankfelügyelet és a szabályozás lazasága, valamint az alacsony kamatok ingatlanpiaci buborékokat hoztak létre: a lakásárak nagyon gyorsan növekedtek, míg a jövedelmek növekedése nem volt olyan intenzív, egyre nagyobb volt az eladósodás mértéke, amelyben egyre nagyobb volt  jelzáloghitelek aránya. Ezek a folyamatok az Egyesült Államokon kívül megfigyelhetők voltak Nagy-Britanniában, Írországban, Izlandon, Svédországban, de például Dubajban is.

Legyengült gazdaságokat érint a válság

Immáron öt év telt el a válság kitörése óta, és a fent említett elemzők úgy látják, hogy nagyon hasonló folyamatok zajlanak most is a gazdaságokban, mint öt éve – írja az Alpari.com.

Mindemellett nem csupán a már említett gazdaságokban, hanem többek között Svájcban, Svédországban, Franciaországban, Németországban is megindultak ezek a folyamatok. Hozzájuk csatlakoztak most az ún. feltörekvő országok is. A helyzet azért nehezebb, mint öt éve, mert a gazdaságok már nem olyan erősek, mint korábban, ha a válság kitör, azzal már a „legyengült” országok találkoznak.

A kormányok ugyanakkor tehetetlenek: ugyan melyik kormány vállalná fel a kellemetlen intézkedéseket, akkor ha ezen múlna a politikai győzelem? Ezekbe az intézkedésekbe ugyanis a legtöbb kormány belebukna. És akkor mi várható? A buborék előbb-utóbb kipukkan, a kérdés csak az, hogy mikor?

Ismét az USA a válsággóc?

Richard Russel, technikai elemző véleményében kifejtette, hogy ő eléggé szkeptikus a gazdasági kilátásokat illetően. Szerinte az összeomlás elkerülhetetlen most is, csakúgy, mint 2008-ban (ő egyike volt azon közgazdászoknak, akik előre megjósolták a 2008-as összeomlást is). Az ő véleménye szerint ez már idén bekövetkezik, mert komoly problémák vannak a társadalomban: annak 1%-a egyre jobban meggazdagszik, míg széles rétegek élnek a létminimum alatt, és ez a szakadék egyre jobban növekszik. Ez nem fenntartható.

Russel véleményét sokan osztják a közgazdász-társadalomban: szerintük is az Egyesült Államok lesz ismét a válság kiindulópontja, és a hatás óriási lesz: a világpiacok alapjaiban rendülhetnek meg.

Scroll To Top