Gázárvita – GKI Energiakutató: rövid távon nem okoz problémát az orosz-ukrán vita - Gazdasagportal.hu

Gázárvita – GKI Energiakutató: rövid távon nem okoz problémát az orosz-ukrán vita

Az orosz-ukrán gázvita Magyarország számára rövid távon nem okoz problémát, hosszabb távon azonban megnehezítheti a gázbeszerzést – vélekedett a GKI Energiakutató Kft. szakértője.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek kifejtette: az Európai Unióba irányuló gászszállítások zavartalanok a hírek szerint, és Magyarország számára rövid távon – néhány hétig – még nem okozna problémát, amennyiben mégsem érkezne gáz Ukrajna felől.
Hosszabb távon azonban mindenképp gondot jelentene, mert bár Ausztria felől is jön gáz az országba, de azon a csővezetéken keresztül is döntő részben orosz gáz érkezik. Ha pedig nagyon nagy a baj, akkor előbb-utóbb nyugat felől is leáll a behozatal, és akkor csak jóval drágábban, és jóval nehezebben lehetne behozni más forrásból származó gázt – tette hozzá.
A földgáztárolókkal kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy jelenleg ugyan viszonylag alacsony szinten van a feltöltöttségük, de hozzátette, hogy a magyarországi tárolókapacitás az ország fogyasztásához viszonyítva sokkal nagyobb. Vagyis a tárolók méretéhez képest alacsony a feltöltöttség, de az ország szükségletéhez mérten nem.(MTI)

Scroll To Top