Gázai konfliktus – Kiújultak a harcok a Gázai vezetben

Kiújultak a harcok a Gázai övezetben – közölte az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.

Az izraeli hadsereg ismét gázai célpontokat lőtt a tengerről és a levegőből vasárnap, miután 24 órán át szüneteltette katonai tevékenységét. A rádió értesülése szerint vasárnap összeül az izraeli biztonsági kabinet, hogy a gázai harcokról tanácskozzon.
Noha az izraeli kabinet az ENSZ kérésére elfogadta a humanitárius tűzszünet vasárnapi meghosszabítását, a Hamász elutasította a kérést, és szombat este óta több rakétatámadást hajtottak végre Izrael déli és középső részei ellen. Szombat este óta huszonöt Grád és F-75-ös rakétát lőttek a zsidó állam területére, melyekből ötöt a lakott területeket védő Vaskupola semmisített meg.
Joáv Mordeháj, az izraeli hadsereg tábornoka felszólította az övezet szárazföldi harcoknak kitett határvidékének civil lakóit, hogy ismét hagyják el eredeti lakóhelyeiket, s térjenek vissza a tűzszünet előtti menedéket biztosító helyekre.
Nem csak az izraeli szárazföldi erők, de az egyiptomi biztonságiak is harcba szálltak az övezetből ásott alagutak ellen. Az egyiptomiak leromboltak tizenhárom közelmúltban létrehozott föld alatti folyósót, amelyek a Sinai félszigetre vezettek – jelentette az izraeli rádió.
Izrael a gázai határhoz közeli déli részein a közeli napokban elhelyeztek száznegyvennyolc új utcai betonfedezéket. A veszélyeztetett települések utcáira azért tesznek néhány négyzetméteres betonfedezékeket, hogy az embereknek ne kelljen egész nap otthon a biztonságos “bunkerszobák” közelében tartózkodniuk, ami lehetővé teszi, hogy a légiriadó megszólalása után fél percen belül óvóhelyre juthassanak – közölte a Mááriv című újság honlapja vasárnap.
A harcok kiújulása ellenére a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér vasárnapra szinte teljes mértékben visszanyerte forgalmát, a repülőtér honlapján látható, hogy szinte kivétel nélkül közlekednek az Izraelbe érkező és onnan távozó járatok. (MTI)

Scroll To Top