Gallup: romlik az Egyesült Államok vezető szerepének megítélése a világban

Barack Obama elnökségének mélypontjára, átlagosan 41 százalékra csökkent a világban az Egyesült Államok vezető szerepének támogatottsága – derült ki a Gallup közvélemény-kutató intézetnek a The Washington Post által szerdán ismertetett közvélemény-kutatásából.

Ez ugyan még meg sem közelítette az előző elnök, George W. Bush  2008-ban mért 34 százalékos negatív rekordját, de messze alulmúlja azt a 49 százalékot, amelyet a Fehér Ház jelenlegi lakója reményteljesnek tartott kormányzásának elején, 2009-ben mutattak ki. Szakértők a visszaesést annak tudják be, hogy Obama személyes teljesítményéről ugyan világszerte nincsenek rossz véleménnyel, az elnök nem ütötte meg a várakozások túlságosan magasra szökött szintjét.
Az Egyesült Államok vezető szerepét Pakisztánban polgárai ítélik meg a legnegatívabban. Itt a megkérdezettek 79 százaléka viszonyult elutasítóan a kérdéshez. Ugyancsak magas, 77 százalékos az amerikai primátussal szemben ellenérzéseket táplálók aránya a palesztin területeken.
Európában Obama elnökségének kezdete óta 11 százalékponttal, 36 százalékra esett vissza az amerikai vezető szerep pozitív megítélése.
A 130 országban végrehajtott U.S.-Global Leadership Track a legnagyobb felmérés a maga nemében, amely során a Gallup szerint országonként mintegy 1000 embert szólaltattak meg. A közvélemény-kutató szerint a statisztikai hibahatár 1,7-től 4,8 százalékpontig terjed.
Az első felmérést a témában a Gallup 2005-ben George W. Bush második elnöki ciklusának kezdetén készítették. A Pew kutatóintézet Amerika vezető szerepével kapcsolatban tavaly júniusban tett közzé felmérést, amely a The Washington Post által ismertetett közvélemény-kutatásban megjelenítetthez hasonló, hanyatló tendenciát mutatott ki. (MTI)

Scroll To Top