Futures vs. ETF – Te Érted? - Gazdasagportal.hu

Futures vs. ETF – Te Érted?

etf (2)Az opciós piac egyik nagy erőssége a fedezeti ügyletek kezelése. Ahhoz, viszont hogy tudd mivel kell fedezned, tisztában kell lenned az alaptermék összefüggésekkel.

Jelen cikkemben bemutatom a két legaktívabb futures és ETF termék közti összefüggést. Ennek megértése nem csak akkor feltétlen szükséges ha opciókkal kereskedsz, hanem akkor is ha határidőzöl. Az a gyanúm, hogy sok kezdő úgy kereskedi a határidőt, hogy azzal nincs tisztában, hogy ténylegesen mekkora dollár érték van kockáztatva, azaz angolul mi a notional value-ja az adott termékben. Ezekhez meg kell érteni a tick size és multiplier fogalmát is. Az alábbi táblázatban bemutatom az S&P és Nasdaq futures és azok ETF-jei közti összefüggést.

Futures vagy ETF?

 

notional_value

Egy kis magyarázat a táblázathoz: /NQ = Nasdaq futures, /ES = S&P500 futures, QQQ = Nasdaq ETF, SPY = S&P500 ETF. Tick size azt határozza meg, hogy mekkora a legkisebb elmozdulás dollár értéke. A multiplier pedig az 1 kontraktus értékét dollárban. Azaz 1db /NQ értéke 3720*20 = 74.400. Tehát az aktuális piaci árat megszoroztam a multiplier-rel, ami megadta a kontraktus valós dollár értékét.

Ebből elég egyértelműen kiderül az, hogyha valaki beköt 1db /NQ short futures pozíciót, az olyan, mintha 800db QQQ ETF-et shortolna. Vagy ha valaki /ES futures-t vett, az olyan mintha vett volna 500db SPY ETF-et. Természetesen egészen más a két termék közti margin követelmény, de célszerű tisztában lenni a köztük lévő összefüggésekkel.

Scroll To Top