Franciaországi légikatasztrófa – Öngyilkosságról tájékozódott a másodpilóta az interneten

A Germanwings német légitársaság lezuhant gépének másodpilótája az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülke ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett – közölte csütörtökön a düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata után.

A közlemény szerint a felhasználói fiók adatai, a készülék révén lebonyolított személyes levelezés és a keresőkifejezések alapján megállapítható, hogy a táblagépet a másodpilóta használta.
A böngészőprogramban az előzményeket nem törölték, így rekonstruálni lehetett, hogy a másodpilóta milyen kifejezésekre keresett rá a katasztrófa előtti napokban, március 16. és március 23. között. A készülék felhasználója az interneten orvosi kezelési módszerekről, valamint az öngyilkosság fajtáiról és végrehajtási módozatairól tájékozódott, és legalább egy napon több percig a pilótafülke ajtajával és az ajtóra vonatkozó biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos szavakra keresett rá – áll a közleményben.
A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe március 24-én délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A vizsgálatok eddigi megállapításai szerint a másodpilóta, Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a gépet hegyoldalnak.
A düsseldorfi ügyészség korábban közölte, hogy a másodpilóta lakásában lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a katasztrófa napjára is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy beteg volt és ezt titkolta. Megállapították azt is, hogy több éve – még a pilótaengedély megszerzése előtt – hosszabb ideig pszichoterápiás kezelésben részesült öngyilkossági hajlam miatt.
A német kormány arra törekszik, hogy levonja a megfelelő következtetéseket a katasztrófából – közölte csütörtökön Berlinben Alexander Dobrindt közlekedési miniszter. Bejelentette, hogy a kormány és a német légiközlekedési vállalatok szövetsége (BDL) szakértőinek részvételével munkacsoportot alakítottak, amely megvizsgálja, hogy szükséges-e változtatni a pilótafülke ajtajára vonatkozó – az 1980-as években történt repülőgép-eltérítések és még inkább a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után bevezetett – előírásokon és a pilóták foglalkozás-orvosi ellenőrzésének rendszerén.
A munkacsoport számára “nincsenek tabuk”, a munka pedig “nagyon gyors” lesz – mondta Klaus-Peter Siegloch, a BDL elnöke.
A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere szerint a schengeni övezeten belüli repülőjáratok utasainak nyilvántartására, azonosítására vonatkozó szabályokon is szigorítani kell. “Tudnunk kell, hogy ténylegesen ki tartózkodik a fedélzeten” a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben közlekedő utasszállító repülőgépeken – mondta a miniszter a Bild című lapnak, rámutatva, hogy a hatóságok kezdetben nem tudták megállapítani, hogy pontosan ki tartózkodott a lezuhant Germanwings-gépen.
A német külügyminisztérium szerdán korrigált adatai szerint nem 75, hanem 72 német állampolgár volt a repülőgépen, amely a fedélzeten 150 emberrel zuhant le a francia Alpokban.(MTI)

Scroll To Top