Franciaországi légikatasztrófa – Nem változott jelentősen a németek viszonya a repüléshez a Germanwings-gép katasztrófája óta

Nem változott számottevően a német lakosság viszonya a repüléshez a Germanwings légitársaság egyik utasszállító repülőgépének márciusi katasztrófája óta, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a túlnyomó többség nem aggódik és nem tervezi, hogy ezentúl ritkábban utazik repülővel.

Az ARD közszolgálati televízió megrendelésére készült reprezentatív közvélemény-kutatásban megkérdezettek csupán 9 százaléka mondta azt, hogy a következő időszakban nem utazik repülővel, és csak 1 százalék nem akar soha többé repülőre szállni. A felmérésben résztvevők 89 százaléka nem változtat utazási szokásain.
A katasztrófa után egy héttel, március 30-31-én 1501 ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a németek 81 százaléka nem aggódik az eddiginél erősebben repülés közben, míg 17 százalék erősebben aggódik a biztonság miatt repülőgépen utazva.
A túlnyomó többség, 83 százalék úgy véli, helyes, hogy pilóta ezentúl nem tartózkodhat egyedül a pilótafülkében. 17 százalék szerint viszont nincs értelme a valamennyi német légitársaságnál bevezetett új szabálynak – mutatták ki az ARD Deutschlandtrend című felmérésében.
Az utazás világbajnokainak is nevezett németek tavaly minden korábbinál többet utaztak repülővel. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) március elején közölt kimutatása szerint a német repülőterekről 2014-ben 81,6 millióan indultak útnak, ami 2,7 millióval – 3,4 százalékkal – több az egy évvel korábbinál. Így tovább folytatódott a növekedés 2010 óta megfigyelt trendje.
A legtöbben – 60,9 millióan – Európán belül utaztak. A legnépszerűbb célország Spanyolország volt, oda 12,1 millióan utaztak repülőgéppel Németországból, ami 5,8 százalékos növekedés éves összevetésben.
A Germanwings a spanyolországi Barcelonából Düsseldorfba közlekedő járata március 24-én zuhant le Franciaország déli részén, az Alpokban, a fedélzeten 150 emberrel. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést.(MTI)

Scroll To Top