Franciaországi légikatasztrófa – Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával – közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

Carsten Spohr rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait.
“Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Lufthansa életében” – közölte.
A Germanwings 9525-ös járata Barcelonából tartott Düsseldorfba, amikor az Alpok fölött eltűnt a radarok képernyőjéről. Valószínűleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának – jelentette be Francois Hollande francia elnök. A lezuhanás helye a szárazföldön nehezen megközelíthető.
A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el.
Az adatok szerint a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött érte el 10.30-körül, majd pár perc után süllyedni kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. Ennek mértéke 3-4 ezer láb volt percenként, amely normálisnak számít egy repülőtér megközelítése esetén. Az Airbus A320-as 10.47-kor jelentett veszélyhelyzetet, tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról.
A gép sebessége nagyobb mértékben 20 ezer láb magasság alatt kezdett csökkenni, az utolsó ismert ponton 378 csomóval (700 kilométer óránként) repült.
A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.
A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.
A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.(MTI)

Scroll To Top