Franciaországban május 11-től enyhülnek a korlátozások, de a rendkívüli állapotot meghosszabbítják

Tömeges tesztelés, a tüneteket produkálók elkülönítése, az iskolák és a kereskedelmi egységek újranyitása, valamint a tömegközlekedési járműveken a kötelező maszkviselés a legfontosabb pontjai a koronavírus-járvány miatt kihirdetett kijárási korlátozásokat május 11-től fokozatosan felváltó óvintézkedésekről szóló francia kormányjavaslatnak.

A karantén utáni stratégiát kedden ismertette a nemzetgyűlésben Edouard Philippe miniszterelnök, amelyet képviselők a háromórás vita után 386 igen szavazattal 100 nem ellenében és 103 tartózkodás mellett elfogadtak.
“Együtt kell élnünk a vírussal” – fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a gazdaság összeomlásának veszélye miatt döntött a kormány a jelenlegi szigorú karantén “fokozatos és óvatos” feloldása mellett, amelyet az egészségügyi helyzettől függően bármikor vissza is vonhat.
Jelezte azt is, hogy a jelenleg május 23-ig érvényes egészségügyi rendkívüli állapotot meghosszabbítják “talán július 23-ig”. Az erről szólót törvénytervezetet a kormány jövő héten terjeszti a parlament elé.
A bölcsődék, az óvodák május 11-én megnyithatnak, ezen a napon az iskolák azonban még csak a legkisebbeket fogadhatják, a felsősök május 18-tól csak azokban a megyékben térhetnek vissza az iskolapadokba, ahol kevésbé van jelen a vírus, és számukra kötelező lesz a maszkviselés. A középiskolások iskolai visszatéréséről viszont csak május végén dönt a kormány.
A kávéházak és az éttermek kivételével május 11-től kezdve viszont valamennyi kereskedelmi egység újranyithat egészségvédelmi óvintézkedés mellett, de a nagy múzeumok, mozik és színházak zárva maradnak. A kisebb múzeumok és könyvtárak viszont látogathatók lesznek.
A járvány megfékezésére a kormány azt tervezi, hogy a jelenleg napi 50 ezerről heti 700 ezerre növeli a tesztelések számát. Minden tünetet produkáló franciát és a vele kapcsolatba kerülteket tesztelni fognak. Akinek pozitív a koronavírus-tesztje, annak kéthetes karantént rendelnek el, de amennyiben az nem oldható meg a lakhelyen, hotelszobát biztosít a fertőzöttek elkülönítésére a kormány.
“Lesz elég maszk május 11-től” – ígérte meg a kormányfő, elismerve, hogy az elmúlt hetekben hiány volt a védőfelszerelésekből és a maszkokból országszerte.

“Most már csaknem 100 millió sebészi maszkot kapunk hetente, és csaknem 20 millió mosható maszk áll majd rendelkezésre a lakosságnak májusban” – mondta Edouard Philippe, jelezve azt is, hogy a tanárok és az oktatási intézmények dolgozói is központilag kapnak majd maszkokat az iskolák újranyitásakor.
Hétfőtől már a gyógyszertárak is megkezdhették az egészségügyi maszkok árusítását, amelyeket eddig az egészségügyi dolgozóknak kellett visszatartaniuk.
A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz, a kereskedelemben pedig ajánlott, amennyiben a társadalmi távolságtartás betartása nem lehetséges.
Március 17. óta a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténként megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni. A kijárási korlátozásokat 100 ezer rendőr felügyeli, rendszeresen igazoltatják az embereket.
Május 11-től viszont újra igazolás nélkül, szabadon lehet mozogni, de nem messzebb, mint 100 kilométerre a lakóhelytől. Hosszabb utakra csak halaszthatatlan családi vagy munkahelyi okból lesz lehetséges elindulni.
A miniszterelnök közölte: gyülekezés csak tíz főig lesz engedélyezett, és szeptemberig nem rendezhetők ötezer főnél több embert érintő rendezvények, sportesemények. Minden színházi és zenei fesztivál elmarad, nem lehet folytatni többek között a járvány miatt félbeszakadt labdarúgó-bajnokságot sem. Ebben az esetben a 12 pontos előnnyel éllovas Paris Saint-Germain tekinthető bajnoknak. A Tour de France rajtját április közepén augusztus 29-re halasztották, de a bejelentett korlátozás alapján a szervezőknek még későbbre kell tolniuk a francia kerékpáros körversenyt.
“A jobb napok reményében, a polgármesterek továbbra is az esküvők elhalasztását javasolják” – mondta Edouard Philippe, jelezve, hogy a bejelentett enyhítések csak akkor léphetnek életbe május 11-én, ha akkor nem lesz több napi 3 ezer főnél az új regisztrált fertőzöttek száma.
A járvány alakulásának függvényében június 2-től lehet újabb enyhítésekre számítani, addig viszont a tengerpartok, a nagyvárosokban pedig minden park és zöld terület zárva marad.
Franciaország a koronavírus-járvány által egyik leginkább érintett ország: a francia egészségügyi minisztérium kedd esti összesítése szerint az elmúlt 24 órában 367-tel 23 660-ra ezer emelkedett a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma, az intenzív osztályokon azonban már 20. napja csökkent a súlyos betegek száma, hétfő óta 221-gyel 4387-re, míg három héttel ezelőtt még több mint hétezren szorultak lélegeztőgépre. A kórházakban jelenleg 27 484 beteget ápolnak, ami 571-gyel kevesebb, mint az előző nap, s a járvány kezdete óta már csaknem 47 ezren gyógyultan távoztak.(MTI)

Scroll To Top