Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.20

A dollár általánosságban erősödött A dollár az általunk követett majdnem minden devizához képest erősödött az elmúlt 24 órában.

IronFX napi elemzés:

  • A dollár általánosságban erősödött A dollár az általunk követett majdnem minden devizához képest erősödött az elmúlt 24 órában. A júliusi új lakásépítések és építési engedélyek tegnap bejelentett sokkal kedvezőbb adatai – amelyek a kedvező NAHB hangulatindex után láttak napvilágot – biztosabbá tették a piacot annak tekintetében, hogy a Fed valószínűleg hamarosan megkezdi a kamatlábak emelését. A Fed elnöke, Janet Yellen óvatosságra intő okként idézte a lakáspiac gyengeségét legutóbb. Például a Kongresszus előtt a múlt hónapban tartott beszámolójában elmondta, hogy a lakáspiac „a közelmúltban enyhe javulást mutatott”, valamint „az idei adatok általánosságban véve csalódást keltőek”. Ha a lakáspiaci helyzet ismét javuló trendet mutat, akkor ismét elhárul egy akadály a megszorítás elől.
  • Az AUD gyengült, mielőtt az Ausztrál Nemzeti Bank kormányzója, Glenn Stevens féléves beszámolóját tartotta a Képviselőház Gazdasági Bizottsága előtt. Miközben nagyjából elismételte a közelmúltbeli RBA értekezlet jegyzőkönyvében kifejtett, gazdasági növekedésről szóló nézetét, majd hozzátette, hogy az AUD jelentős gyengülésének kockázata „alábecsült”, valamint elmondta, hogy az erősödést megakadályozó beavatkozás az RBA „eszközkészletének” része marad. Mindazonáltal az AUD valamelyest erősödött beszédét követően, beszédének megkezdéséhez viszonyítva, valószínűleg azért, mert leminősítette a további monetáris könnyítés hasznosságát ezen a ponton. Továbbra is úgy érzem, hogy az AUD túlértékelt és valószínűleg gyengülni fog.
  • Japán júliusi kereskedelmimérleg-deficitje szezonálisan korrigált bázison nagyrészt változatlan volt a júniusihoz képest, de a vártnál sokkal kedvezőtlenebb volt. Az export megfelelő volt és emelkedése nagyjából megfelelt a várakozásoknak; a meglepetést az import okozta, amely a várt csökkenés helyett emelkedett. Az ország folytonosan fennálló kereskedelmimérleg-deficitje az egyik oka annak, hogy szerintem a jen valószínűleg további gyengülés elébe néz. Az adatok enyhe hatást gyakoroltak a közzétételkor, de miután az EUR/USD pár áttörte az 1,3330-as támaszszintet, az USD/JPY pár jelentősen emelkedett, és elérte a Július 30-i maximum szintet (103,09), ami által előkészítette a terepet a további erősödéshez.
  • Mai mutatószámok: Az európai nap során közzéteszik a német júliusi termelői árindexet; az előrejelzés szerint az ütem havi szinten és éves szinten is változatlan marad.
  • Az Egyesült Királyságban a Bank of England közzéteszi jegyzőkönyvét az augusztusi politikai értekezletéről. Miután a BoE kormányzója, Carney múlt szerdán elmondta, hogy a bizottság „véleménye széles skálán mozog” annak megítélésében, hogy mekkora a tér a gazdaság további növekedésére anélkül, hogy annak inflatórikus hatása lenne. Fokozódik annak valószínűsége, hogy a jegyzőkönyvben eltérő véleményeket láthatunk. Ezt a nézetet támogatta az is, hogy ezután a BoE vezetője szerepelt a Sunday Times lapban, miszerint úgy nyilatkozott, hogy a Bank már azelőtt emelheti a kamatlábakat, mielőtt látná a bérek emelkedésének „tényét”. Másrészt a júliusi infláció lassulása az országban a közelmúltban közzétett kedvezőtlen adatok mellett ellensúlyozták a megszorítás-párti hangvételt és csalódást keltettek a piacon, és a GBP gyengült. Ha nincs eltérő vélemény, az angol font várhatóan további gyengülés elébe néz, mivel az Egyesült Királyságban a közelmúltbeli adatok kedvezőtlenek voltak. Ha az értekezlet jegyzőkönyve enyhítés-párti képet tár elénk, a pár Április 7-e óta először az 1,6600-os szint alá csökkenhet.
  • Az USA-ban az FOMC is közzéteszi jegyzőkönyvét a legutóbbi értekezletéről. Az értekezletet követő nyilatkozat nem tartalmazott jelentős módosításokat a politikai iránymutatásban, de a hangvétel mindazonáltal a gazdaság javulásának megfelelően valamelyest megszorítás-pártibb volt. Kiderült, hogy a Bizottság szerint mind az inflációt, mind pedig a foglalkoztatást tekintve közelednek céljaik eléréséhez. Ezért a jegyzőkönyv megerősítheti a stabil fejlődés gondolatát és ismét fellendítheti az amerikai dollár rallyját. Ugyanakkor a nyilatkozat kiemelte az FOMC azon „fejtörését”, hogy mi is történik valójában a munkaerő-piacon, mivel a különböző mutatószámok eltérő értékeket adnak. Azon vita, hogy mely mutatószámok tükrözik hűen a munkaerő-piaci helyzetet, valójában a megszorítás-pártiak és az enyhítés-pártiak közötti vita, akik azon mutatószámokat emelik ki, amelyek visszamutatnak saját nézetükre. A szerdai jegyzőkönyvben talán további részletek szerepelnek erről a vitáról, de azokat valószínűleg beárnyékolja az erről a precíz témáról szóló szimpózium a hét hátralévő részében, Jackson Hole-ban tartandó szimpóziumon. Ez a vita bizonyos mértékben fokozhatja a dollár erősségét, mivel bármi, ami azt jelzi, hogy a munkaerő-piac még mindig pang, felhasználható a kamatlábak annál hosszabb ideig alacsony szinten való tartásához, minthogy azt a gyorsan csökkenő munkanélküliségi ráta magában indokolná.
  • Az MBA jelzálogkölcsön-igénylések adatát is publikálják az augusztus 15-én véget ért hétre vonatkozóan.Kanada közzéteszi a júniusi nagykereskedelmi értékesítést.
  • A Norges Bank kormányzója, Oeystein Olsen beszédet tart.

 

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,3330-as szintet

Az EUR/USD pár csökkent kedden, miután az USA-beli új lakásépítések és építési engedélyek adata a vártnál jobban emelkedett Júliusban. A pár lefelé áttörte az 1,3330-as szintet (ellenállásszintté vált támaszszint), azon tartomány alsó határát, amelyben augusztus eleje óta zajlik a kereskedés, és most marginálisan az 1,3300-as (S1) támaszszint felett van, amelyet a 2013. november 7-i minimum szint jelöl. Ma közzéteszik a legutóbbi FOMC értekezlet jegyzőkönyvét, és ha a jegyzőkönyv beigazolja az értekezlet nyilatkozatának valamelyest megszorítás-pártibb hangvételét, az árfolyam az 1,3300-as (S1) szint alatt zárhat (tavaly szeptember óta először). Egy ilyen jellegű áttörés előkészítheti a terepet a nagyobb, medve jellegű hosszabbításokhoz, talán az 1,3200-es (S2) tartomány felé. Amíg a pár a kék csökkenő tartományban van, amely a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit köti össze, az általános kilátás szerintem negatív marad.

• Támasz: 1,3300 (S1), 1,3200 (S2), 1,3100 (S3).

• Ellenállás: 1,3330 (R1), 1,3415 (R2), 1,3445 (R3).

 

A GBP/USD pár összeomlott az Egyesült Királyság fogyasztói árindexének közzététele után

A GBP/USD pár tegnap jelentősen esett, miután az Egyesült Királyság fogyasztói árindexe júliusban a várakozáson felüli ütemben lassult. A GBP/USD pár visszatért az 1,6700-es szint alá, majd sikeresen áttörte a múlt heti minimum szintet (1,6655). Ha a ma közzéteendő, augusztusi BoE értekezlet jegyzőkönyve enyhítés-párti hozzáállást tár elénk, és ha nem látunk legalább egy ellentétes véleményt, a csökkenés várhatóan folytatódik, és megcélozza az április 4-ei minimum szintet (1,6550 – S1). Amíg az árfolyam alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket ér el a kék csökkenő trendvonal és mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú irány szerintem negatív. A napi grafikonon az árfolyam a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, amely támaszszintet biztosított az ár mozgásának minimum szintjeihez az előző növekvő trend során, fokozva a további csökkenés valószínűségét a jövőben.

• Támasz: 1,6550 (S1), 1,6460 (S2), 1,6350 (S3).

• Ellenállás: 1,6655 (R1), 1,6700 (R2), 1,6755 (R3).

 

Az EUR/JPY pár visszapattant a 136,75-ös szint közelében

Az EUR/JPY pár támaszszintre talált valamelyest a 136,75-ös (S1) támaszszinti sáv felett, majd visszapattant, és marginálisan a lila csökkenő tartomány felső határa alatt zajlott a kereskedés. Bár az árfolyam a tartományon belül marad, és emiatt technikailag a csökkenő útvonal érvényben marad, egyelőre a partvonalon maradok. Miután pénteken tesztelte a tartomány felső határát, az árfolyam képtelen volt jelentősen csökkenni, majd támaszszintre talált a 136,75-ös (S1) szinten. Ennek eredményeképpen ezúttal nem zárható ki a tartományt elhagyó mozgás. A napi grafikonon az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt marad, miközben úgy tűnik, hogy a 14 napos RSI hajlandó felfelé áttörni az 50-es szintet, míg a napi MACD már indító vonala felett van és zérus vonala felé tart. Ezen vegyes technikai tényezők elég okot szolgáltatnak arra, hogy egyelőre semleges állásponton maradjak.

• Támasz: 136,75 (S1), 136,40 (S2), 135,70 (S3).

• Ellenállás: 137,55 (R1), 137,85 (R2), 138,45 (R3).

 

Az arany az 1295-ös szint közelében küzd

Az arany valamelyest csökkent, és ismét elérte az 1295-ös (S1) támaszszintet, majd ottmaradt. Az írás idején a nemesfém teszteli ezt az akadályt; ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy áttörjék azt, várhatóan megcélozzák a következő támaszszintet az 1280-as (S2) szinten. Amíg az ár az 1305-ös (R1) szint, az előző oldalirányú útvonal alsó határa alatt marad, a rövid távú kilátást mérsékelten csökkenőnek tartanám. A napi grafikonon – hosszabb távú időszakot tekintve – azonban továbbra is trend nélküli kép tárul elém, és ezt megerősíti az a tény, hogy az 50 és a 200 napos mozgóátlag továbbra is oldalirányba mutat, miközben mindkét momentum mutatószám semleges szintjeiken található.

• Támasz: 1295 (S1), 1280 (S2), 1267 (S3).

• Ellenállás: 1305 (R1), 1323 (R2), 1345 (R3).

 

A WTI megerősítette a csökkenő trendet

A WTI jelentősen esett tegnap, miután ellenállásszintre talált a rövid távú kék csökkenő trendvonalon. Az ár a múlt heti minimum szint (95,25) (ellenállásszintté vált támaszszint) alá csökkent, de a csökkenés megállt valamelyest a 94,00-es (S1) támaszszint felett. Ezen akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el a 93,00-as (S2) tartomány felé. Bár negatív általános kép tárul elém, figyelembe véve a lila csökkenő tartomány alsó határának közelségét és a pozitív divergenciát az RSI és az ár mozgása között, nem zárható ki a növekvő korrekciós mozgás, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.

• Támasz: 94,00 (S1), 93,00 (S2), 91,70 (S3).

• Ellenállás: 95,25 (R1), 97,30 (R2), 98,65 (R3).

 

A MAGYAR ÉLES KERESKEDÉSI VERSENY

Az IronFX Global lehetőséget kínál új és meglévő ügyfelei számára, hogy részt vegyenekMagyarország Legnagyobb és Legizgalmasabb forex kereskedési versenyén és megnyerjék a technikailag legfejlettebb Trading Station-t és más nagy értékű díjakat. A verseny több mint 2 millió forint összdíjazású, melyen mindenki egyenlő eséllyel indul.
Az Éles Kereskedési Verseny Július 1 és Szeptember 30 között kerül megrendezésre.
DÍJAK

1. Emperor 1510 Trading Station  + Nagy teljesítményű Számítógép2. $2000 értékű kereskedési számla  + két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj 3. $1000 értékű kereskedési számla  + két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj

*Az érvényben levő feltételek és kikötések szerint REGISZTRÁCIÓ ITT

Scroll To Top