Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.07.22

Az ukrajnai válság megadja az alaphangot. Az ukrajnai események irányították a piacokat hétfőn. Az USA dollár erősödött az összes G10 devizával szemben (még a JPY-nel szemben is), köszönhetően a dollár menekülő-deviza jellegének, ami általában előtérbe kerül kockázatkerülő piaci viszonyok között. A részvényárfolyamok estek, míg az olaj és államkötvény árfolyamok emelkedtek. Mindemellett az arany árfolyama csak kis mértékben változott.

IronFX napi elemzés:

 

 • Az ukrajnai válság megadja az alaphangot. Az ukrajnai események irányították a piacokat hétfőn. Az USA dollár erősödött az összes G10 devizával szemben (még a JPY-nel szemben is), köszönhetően a dollár menekülő-deviza jellegének, ami általában előtérbe kerül kockázatkerülő piaci viszonyok között. A részvényárfolyamok estek, míg az olaj és államkötvény árfolyamok emelkedtek. Mindemellett az arany árfolyama csak kis mértékben változott.
 • Az általunk követett 15 feltörekvő piaci devizák közül mindössze kettő – az Orosz Rubel és a Cseh Korona – csökkent jelentősen az USA dollárral szemben. A legtöbbjük jelentősen erősödött, többek között a THB, TRY, IDR és ZAR. Ez azt mutatja, hogy az ukrajnai válság hatása nem terjedt ki a többi feltörekvő piacra. A magas kamatozású devizák erősödése azt sugallja, hogy a carry trade ügyleteket nem befolyásolja hátrányosan az ukrajnai krízis, egyelőre.
 • Kitekintés a válság kapcsán: Az orosz gazdaságot érintő legutóbbi amerikai szankciók, amelyek a tőzsdén jegyzett cégeket veszik célba, egyértelműen a helyzet eszkalálódását mutatja az előző szankciókhoz képest. Egészen a múlt hétig különbség volt az USA valamint az EU által kirótt szankciók mértékében, azonban a repülőgép szerencsétlenség megnöveli annak esélyét, hogy Európa is keményebb, az amerikai szankciókkal azonos mértékű eszközökhöz nyúl. Erre választ adhat a mai külügyminiszteri találkozó, ahol képet kaphatunk arról, hogy Európa kormányai további szigorításokat léptetnek-e életbe.
 • Az orosz elnök, Vladimir Putyin válasza ezekre a szanckciókra szintén nagy jelentőséggel bír.  Két kellemetlen alternatíva közül kell választania: Egyrészt, ha feladja az oroszbarát szeparatisták támogatását, jelentős politikai tőkét veszíthet el a hazai nacionalista szavazók köréből, másrészt, ha felveszi a kesztyűt a folyamatos megszorításokkal szemben, az általános népszerűségét kockáztatja. Alternatív megoldásként kiszélesítheti a válság hatását most, hogy aztán csökkentse azt később. A lépéseit elsődlegesen a hazai népszerűségi törekvései fogják meghatározni. A legutóbbi felmérések, ahol a megkérdezett oroszok 56%-a az orosz csapatok Kelet-Ukrajnába küldése ellen szavazott, azt mutatják, hogy az emberek valószínűleg belefáradtak a háborúba. A fenti számok tekintetében valószínű, hogy Putyin a válság hatásának csökkentése mellett fog dönteni. A válság hatásának csökkentése a jelenlegi kockázatkerülő piaci magatartás megváltozását jelentené.
 • Az AP jelentése szerint: az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap egyhangúlag (Oroszországot is beleértve) elfogadta azt az ausztrál határozati javaslatot, amely független vizsgálatot indítana a Malaysia Airlines MH17-es járatát ért szerencsétlenség kivizsgálására, valamint felszólít a katonai tevékenység beszüntetésére az érintett területen és a vizsgálatot végzőknek akadálytalan hozzáférést biztosít. Ez a válasz azt sugallja, hogy Putin szeretné a helyzetet kordában tartani, másrészt viszont felveti annak a kérdését is, hogy Oroszország vajon mennyi befolyással rendelkezik a szeparatista mozgalom fölött.
 • Az európai geopolitikai izgalmak tetejében a Bundesbank jelentése az alábbiakat közölte: „ Németországban a gazdasági növekedés erőteljesen vesztett a lendületéből a tavasz első két hónapjában.” Mindennek ellenére a ma reggeli európai nyitáskor az EURUSD mindössze 13 pippel mozog alacsonyabban mint a tegnapi nyitáskor. Az egyik vélhető oka az Euró stabilitásának az amerikai befektetők európai részvényvásárlásai voltak, azonban, ahogy az európai piacok hanyatlanak, várhatóan ez a tendencia megfordul, magával rántva az EUR/USD-t.
 • A mai menetrend: A korábban már említett EU külügyminiszteri találkozó lesz a legfőbb esemény Európában, a mai napon nem várunk jelentősebb adatot az Eurozónából. Az Egyesült Királyságból a Brit Iparszövetség (CBI) júliusi trend felmérését várjuk.
 • Az Egyesült Államokban a júniusi fogyasztói árindex ütemében várhatóan változatlan marad, 2.1% éves szinten. Tekintettel arra, hogy az átlagos heti fizetések júniusban mindössze 2.0%-kal nőttek éves összehasonlításban, így ez lenne sorozatban a második hónap, amikor a reálbérek csökkennek. A múlt héten a Kongresszus előtt tartott beszédében a FED elnök Yellen megjegyezte, hogy a reálbérek növekedése „gyakorlatilag nulla” (bár, az igazat megvallva, a FED a foglalkoztatottsági költség indexet figyeli, amely valamivel gyorsabban nő). Yellen már korábban kiemelte az infláció növekedési ütemétől elmaradó bérnövekedés fogyasztói kiadásokra, vásárlóerőre vonatkozó kockázatait.
 • A júniusi meglevő lakáseladások az előrejelzések alapján emelkedtek, de a múlt csütörtöki kiábrándító lakásszektor adatok elképzelhető, hogy csökkenteni fogják ezt a számot. Az ugyanerre a hónapra vonatkozó Richmond FED feldolgozóipari index várhatóan csökken. A Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség (FHFA) lakás árindex előrejelzése azt mutatja, hogy a lakásárak emelkedése valamelyest gyorsult május hónapban.
 • Az éjszaka folyamán: Ausztráliában a második negyedéves fogyasztói árindex az előrejelzések alapján 0.6% -ról 0.5%-ra lassult negyedéves szinten. Mindez negatívan hathat az Ausztrál Dollárra.

 

Az EUR/USD az 1.3500 szint felett konszolidálódott

 • Az EUR/USD konszolidálódott a pszichológiai szintet jelentő 1.3500 szint felett a hétfői nap folyamán. A pár visszatesztelésére számítanék – talán ismét teszteli az 1.3580-as (E1) zónát – miután az RSI és az ármozgás között pozitív divergenciát azonosítottunk és az MACD továbbra is a jelzővonal felett helyezkedik el és felfelé mutat. A napi grafikonon egy kalapács alakzatot azonosítottunk, ami növeli a felfelé korrekció valószínűségét. Mindazonáltal azonban egészében véve tartanám semleges álláspontomat a pár trendjét illetően. Az árfolyam a kék csökkenő vonal alatt tartózkodik, mielőtt azonban nagyobb medve jellegű mozgást prognosztizálnánk, látnunk kell, hogy az eladói oldal elég erős-e ahhoz, hogy az 1.3500-1.3475 szint alá tudja nyomni az árfolyamot.
 • Támasz: 1.3500 (T1), 1.3475 (T2), 1.3400 (T3)
 • Ellenállás: 1.3580 (E1), 1.3650 (E2), 1.3700 (E3)

 

USD/JPY 101.40 fölé erősödött

 

 • Az USD/JPY emelkedett és áttörte a 101,40-et (az ellenállás most támasszá vált) és most az 50-es mozgóátlag közelében folyik a kereskedés. Várakozásom még mindig az, hogy tesztelni fogja a következő 101,80/85 (E1) szintet. Az RSI emelkedni tudott 50 felé, míg az MACD is medve tartományból tér vissza adva a jelet a következő emelkedő hullám kialakulására. Habár, a devizapárral még mindig a lila csökkenő trendcsatornában kereskednek, így rövidtávon a csökkenő sávban az árfolyam emelkedések csak kisebb melléktrendek a csökkenő trendcsatornában.
 • Támasz: 101.40 (T1), 101.10 (T2), 100.80 (T3)
 • Ellenállás: 101.85 (E1), 102.25 (E2), 102.65 (E3)

 

Az EUR/GBP konszolidálódik

 

 • Az EUR/GBP kissé visszanyerte erejét hétfőn, és a fennmaradó támaszok egyikéről a 0,7915 (T1)-ről az 50-es mozgóátlagig tudott szárnyalni. Természetesen a hosszabbtávú trend az csökkenő (jelölve az április 11-től kezdődő csökkenő trendvonallal), a napi grafikonon pozitív divergenciát látok a napi momentum és az árfolyam között. Ez lehetővé teszi annak a forgatókönyvnek a megvalósulását, amelyben az emelkedő korrekciós hullám tovább emelkedik egészen a kék csökkenő trendvonalig, a 0,7980-as ellenállásig.
 • Támasz: 0.7915 (T1), 0.7890 (T2), 0.7980 (T3)
 • Ellenállás: 0.7980 (E1), 0.8030 (E2), 0.8080 (E3)

 

Az arany kissé erősödött

 • Az arany valamelyest erősödött miután támasz szintet talált 1305-nél (T1), mely szint egybeesik a 200 napos periódusú mozgó átlaggal. Ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy folytassák a fellendülést, várakozásaim szerint még egyszer megfogják célozni a következő ellenállást 1325 (E1). Ennek ellenére a momentum indikátorok továbbra is semleges jelet mutatnak. Mind az RSI mind az MACD semleges érték közelében vannak és oldalazó mozgást végeznek. Továbbá, a napos grafikonon az 50 napos és a 200 napos mozgó átlagok is oldalazást mutatnak, hozzájárulva ezzel a nemesfém mozgásának zavaros képéhez.
 • Támasz: 1305 (T1), 1293 (T2), 1285 (T3)
 • Ellenállás: 1325 (E1), 1332 (E2), 1345 (E3)

 

Az olaj ismét hullámzik

 • Az olaj rallyzott hétfőn, megerősítve a várakozásainkat a lehetséges visszapattanásra a magasabb minimum szintről az 102.60-as (T2) akadályról. Az árfolyam elérte és áttörte az 103.90-es gátat és néhány centtel lemaradva új akadályra talált a pszichológia 105.00 (E1) ellenállásban. Egy ilyen lépés megerősíti a következő magasabb maximum szintet és tartja a rövid távú elfogultságot felfelé. Határozott megsértése a 105.00 (E1) határnak jelzés lehet a kiterjedésre a következő ellenállásig 106.05 (E2). Ennek ellenére ránagyítva az 1 órás chartra azt látjuk, hogy az RSI kilépett a túlvásárolt területre és az MACD úgy tűnik készen áll lefelé keresztezni a jelző vonalat. Továbbá, negatív divergenciát látok a momentum indikátorok és az ár között. Ennek eredményeként nem zárom ki egy újabb profit kivételét, mielőtt a long újra átveszi az irányítást. A nagyobb képen, a 14 napos periódusú RSI 50 fölé mozgott, míg a napos MACD a jelző vonala fölé került, megnövelve ezzel a rövid távú emelkedés folytatásának az esélyét.
 • Támasz: 103.90 (T1), 102.60 (T2), 101.70 (T3)
 • Ellenállás: 105.00 (E1), 106.05 (E2), 106.85 (E3)

 

A MAGYAR ÉLES KERESKEDÉSI VERSENY

Az IronFX Global lehetőséget kínál új és meglévő ügyfelei számára, hogy részt vegyenekMagyarország Legnagyobb és Legizgalmasabb forex kereskedési versenyén és megnyerjék a technikailag legfejlettebb Trading Station-t és más nagy értékű díjakat. A verseny több mint 2 millió forint összdíjazású, melyen mindenki egyenlő eséllyel indul.

Az Éles Kereskedési Verseny Július 1 és Szeptember 30 között kerül megrendezésre.

DÍJAK

1. Emperor 1510 Trading Station 
+ Nagy teljesítményű Számítógép>
2. $2000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj
3. $1000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj

*Az érvényben levő feltételek és kikötések szerint

REGISZTRÁCIÓ ITT

Scroll To Top