Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.06.12

Az RBNZ harmadik egymást követő kamatlábemelése. Az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ) 3,00%-ról 3,25%-ra emelte hivatalos pénzforgalmi kamatlábát (OCR), amely intézkedésre széles körben számítottak. A fókuszban ismét a döntés kísérő nyilatkozat állt. A Bank nyilatkozatában elismételte, hogy „Új-Zéland gazdasági növekedése jelentős ütemű”. „A teljes infláció mérsékelt marad, de az inflációs nyomások várhatóan növekednek” – mondta a Bank, miszerint tovább kell emelniük a kamatlábakat.

IronFX napi elemzés:

•Az RBNZ 3,0%-ról 3,25%-ra emelte hivatalos pénzforgalmi kamatlábát
–Elismételték, hogy a gazdaság „jelentősen fellendül”. Elhangzott, hogy az „inflációs nyomás várhatóan emelkedik. Ebben a környezetben fontos, hogy az inflációs várakozások fennmaradjanak, és a kamatlábak visszatérjenek egy természetesebb szintre”.
–A G10 devizák közül az NZD erősödött a legjobban
•A GBP erősödött, miután a munkanélküliségi ráta a vártnál jobban csökkent
–A munkanélküliségi ráta áprilisban 6,7%-ról 6,6%-ra csökkent (becslés 6,7%)
–A heti átlagkeresetek éves szinten +1,9%-ról +0,7%-ra csökkentek, alulmaradva az infláción
–Mivel nincs arra utaló jel, hogy a munkaerő-piac inflációs nyomás forrása, a Bank a jövő év bizonyos pontjáig egyelőre nem emeli a kamatlábakat.
•Az AUD gyakorlatilag változatlan Ausztrália foglalkoztatási adatainak közzététele után
–A munkanélküliségi ráta májusban változatlanul 5,8% maradt.
–A foglalkoztatás váratlanul csökkent; az áprilisi adatot lefelé korrigálták.
•Ma:
–Európa: Az eurozóna áprilisi ipari termelése az előrejelzés szerint javult. Az EKB havi jelentése.
–USA: az áprilisi viszonteladói értékesítés várhatóan javult. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya csökkenti a 4 hetes mozgóátlagot. A hírek pozitívan hatnak az amerikai dollárra.
–Beszédet tartanak: A BoE kormányzója, Carney és a pénzügyminiszter, George Osborne egy eseményen szólalnak fel. A BoC kormányzója, Poloz sajtókonferenciát tart a Bank pénzügyi rendszerről készített felülvizsgálatának közzététele után.
Részletes elemzés:
 • Az RBNZ harmadik egymást követő kamatlábemelése. Az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ) 3,00%-ról 3,25%-ra emelte hivatalos pénzforgalmi kamatlábát (OCR), amely intézkedésre széles körben számítottak. A fókuszban ismét a döntés kísérő nyilatkozat állt. A Bank nyilatkozatában elismételte, hogy „Új-Zéland gazdasági növekedése jelentős ütemű”. „A teljes infláció mérsékelt marad, de az inflációs nyomások várhatóan növekednek” – mondta a Bank, miszerint tovább kell emelniük a kamatlábakat. Áprilisban a nyilatkozatban a következő állt: „A hivatalos pénzforgalmi kamatláb (OCR) emelésének üteme és mértéke a gazdasági és pénzügyi adatoktól és a növekvő inflációs nyomások folyamatos értékelésétől függ, beleértve annak mértékét, amennyire a magas árfolyam alacsonyabb inflációs nyomáshoz vezet”. Ezúttal a mondat második része nem szerepelt a nyilatkozatban, ami jelzi, hogy a Bank most kevésbé aggódik az árfolyam miatt, bár elismételte, hogy „ A Bank szerint az árfolyam jelenlegi szintjei nem fenntarthatók”. Az NZD volt a fő erősödő deviza a G10 devizák között, és várhatóan tovább rallyzik, mivel a csoportban az egyetlen olyan deviza, amelynek központi bankja ilyen megszorítás-párti elveket képvisel.
 • Az angol font is a fő erősödők között volt, miután az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája áprilisban 6,6%-ra csökkent (márciusban 6,8% volt), amely 2009 eleje óta a legalacsonyabb érték. A piaci előrejelzés szerint a ráta 6,7%-ra csökkent volna. A heti átlagkeresetek növekedési rátája – amely kulcsfontosságú szerepet játszik a BoE számára a gazdasági pangás megítélésében – azonban a márciusi, éves szinten +1,9%-ról +0,7%-ra csökkent, alulmaradva az infláción. A Bank hivatalnokai ígéretet tettek arra, hogy a Bank alapkamatlábát rekord alacsony szinten (0,50%) tartják addig, amíg megszűnik a munkaerő-piaci pangás. A politikák megalkotói meg vannak osztva a fennmaradó többletkapacitást illetően; egyesek arra utalnak, hogy talán közeledik az első kamatlábemelés. Szerintem mivel azonban nincs arra utaló jel, hogy a munkaerő-piac inflációs nyomás forrása, a Bank a jövő év bizonyos pontjáig egyelőre nem emeli a kamatlábakat.
 • Ausztrália munkanélküliségi rátája májusban változatlan 5,8% maradt, de az alkalmazásban állók száma váratlanul 4800 főve csökkent, miközben az áprilisi adatot lefelé korrigálták. Az ausztrál dollár gyengült a közzétételkor, de azonnal helyreállt, és a bejelentés előtti szintjeinek közelében zajlott a kereskedés. Az ausztrál dollár valószínűleg továbbra is alulmarad az új-zélandi dollárral szemben, bár az ausztrál dollárra szóló kötvények iránti közelmúltbeli japán érdeklődés egyelőre támogathatja az ausztrál dollárt.
 • Ma az eurozóna ipari termelése az előrejelzés szerint havi szinten 0,5%-kal emelkedett áprilisban (márciusban 0,3%-kal csökkent), ami miatt a ráta éves szinten -0,1%-ról +0,9%-ra emelkedett. Franciaország fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint éves szinten változatlanul +0,8% maradt májusban, miközben Svédország inflációs rátája azonos hónapra vonatkozóan várhatóan az áprilisi 0,00%-ról éves szinten -0,2%-ra csökkent.  Az EKB közzéteszi havi közlönyét.
 • Az USA-ban közzéteszik az áprilisi viszonteladói értékesítést. A teljes adat az előrejelzés szerint a havi szinten +0,1%-ról +0,6%-ra gyorsult, miközben a viszonteladói értékesítés (a volatilis autó és üzemanyag kivételével) az előrejelzések szerint havi szinten várhatóan 0,4%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az előző hónap -0,1%-os adatához képest. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a június 7-én véget ért hétre vonatkozóan az előrejelzések szerint várhatóan az előző heti 312 ezerről 310 ezerre csökkent, ami által a 4 hetes mozgóátlag 311,5 ezerről 309 ezerre csökkent. Ez további megerősítést jelentene azzal kapcsolatban, hogy az USA munkaerő-piaca javulóban van, és a pozitív viszonteladói értékesítési adatokkal karöltve pozitív hatást gyakorolhat az amerikai dollárra.
 • Kanada új lakásépítésekkel kapcsolatos árindexe áprilisban várhatóan havi szinten 0,1%-kal emelkedett, ami a márciusival azonos ütem.
 • Csütörtökön három személy tart beszédet. A Bank of England kormányzója, Mark Carney és a pénzügyminiszter, George Osborne egy eseményen szólalnak fel, miközben a BoC kormányzója, sajtókonferenciát tart a Bank pénzügyi rendszerről készített felülvizsgálatának közzététele után.

Az EUR/USD pár az 1,3500-ös tartomány felett marad

 

EURUSD_12June2014

 • Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott, és a 1,3500-ös (T1) támaszszinti korlát felett maradt. A pár várhatóan csökkenni fog, és teszteli ezt az akadályt a közeljövőben. A következő támaszszint a februári minimum szint (1,3475 – T2), ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés előkészítheti az utat az 1,3400-es (T3) tartomány felé. Mindazonáltal az RSI támaszszintre talált a 30-as szinten és emelkedett, miközben úgy tűnik, hogy az MACD – bár medve jellegű tartományban van – készen áll felfelé áttérni jelző vonalán, ezért nem zárható ki a további konszolidáció vagy a növekvő korrekciós hullám, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást.
 • Támaszszint: 1,3500 (T1), 1,3475 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3587 (E1), 1,3685 (E2), 1,3745 (E3).

 

Az EUR/JPY pár visszapattant a 138,00-as szintről

 EURJPY_12June2014

 • Az EUR/JPY pár csökkent, és elérte a 138,00-as (T1) támaszszinti tartományt. A pár erős támaszszintre talált a 138,00-as (T1) szinten, majd valamelyest emelkedett. Az RSI elérte a 30-as szintet, majd emelkedett, miközben az MACD a minimum szintre érés jeleit mutatja, és készen állni látszik a jelző vonalon felfelé való áttérésre a közeljövőben. Ennek eredményeképpen a növekvő mozgás várhatóan folytatódik. Mindazonáltal, amíg továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége, a további előremenetelt egyelőre korrekciós fázisnak tartanám.
 • Támaszszint: 138,00 (T1), 137,55 (T2), 136,20 (T3).
 • Ellenállásszint: 138,65 (E1), 139,35 (E2), 140,00 (E3).

  

A GBP/USD pár semlegesre váltott

 GBPUSD_12June2014

 • A GBP/USD pár szerdán emelkedett, miután támaszszintre talált az 1,6735-ös (T1) szinten. Mindazonáltal az előremenetel megállt az 1,6810-es (E1) szinten. Semlegesre változtatnám nézetemet, mivel a pár rövid távú magasabb minimum szintet ért el, de továbbra is a kék csökkenő tartományon belül marad. Az 1,6845-ös (E2) ellenállásszint felfelé való áttörése szükséges a tartományból való kilépés jelzéséhez és a következő magasabb maximum szint megerősítéséhez. Mindkét mozgóátlag oldalirányba mutat, ami hozzájárul semleges álláspontomhoz.
 • Támaszszint: 1,6735 (T1), 1,6700 (T2), 1,6600 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6810 (E1), 1,6845 (E2), 1,6900 (E3).

                                                                                                                                   

 Az arany bikák momentuma alábbhagy?

 XAUUSD_12June2014

 • Az arany konszolidációs módon mozgott, és a 50 periódusú mozgóátlag felett, de az 1268-as (E1) ellenállásszinti akadály alatt maradt. Az RSI-t továbbra is támogatja a kék támaszszint, de úgy tűnik, hogy az MACD – bár bika jellegű tartományban van – készen áll az indító vonalán lefelé való áttérésre. Egy ilyen jellegű áttörés a közeljövőben – amelyet az ár 1257-es (T1) szint alá csökkenése követ – megerősítheti azon nézetemet, miszerint a közelmúltbeli előremenetel korrekciós fázis volt, és ismét megcélozhatja az 1240-es (T2) minimum szintet.
 • Támaszszint: 1257 (T1), 1240 (T2), 1218 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1280 (E2), 1305 (E3).

  

A WTI ismét visszapattant a 104,10-es szintről

CLN4_12June2014

 • A WTI egymást követő második nap pattant vissza a 104,10-es (T1) támaszszintről. Az árfolyam ezen korlát és a 105,00-ös (E1) pszichológiai ellenállásszint között van hétfő óta. Figyelembe véve, hogy az MACD csúcsra jutott, és az indító vonala alá csökkent, nem zárható ki bizonyos mértékű konszolidáció vagy visszatérés a közeljövőben. A WTI általános rövid távú képe azonban növekvő marad, és a 105,00-ös (E1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése előkészítheti az utat a 108,00-as (E2) tartomány felé.
 • Támaszszint: 104,10 (T1), 103,65 (T2), 102,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 105,00 (E1), 108,00 (E2), 110,00 (E3).

Scroll To Top