Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.05.30

A nagy elszakadás. Nehéz magyarázatot találni arra, hogy aznap, amikor a GDP-t lefelé korrigálták azért, hogy a vártnál sokkal nagyobb csökkenést mutasson, a Fed Alapok rátájával kapcsolatos várakozások kissé emelkedtek, a kötvényhozamok emelkedtek, és az USA-beli részvénypiac új rekordmagasságba került. Lehetséges, hogy az újonnan regisztrált munkanélküliek állományában a várakozásokat felülmúló csökkenés bíztató volt, ám ezután az áprilisi, függőben lévő lakásértékesítések is alulmaradtak a várakozásokon. A nap végén valószínűleg sokkal inkább a hangulatnak, mintsem az adatoknak volt tulajdonítható, amelyek mindenesetre mind az USA-beli kereskedés kezdete előtt láttak napvilágot.

IronFX napi elemzés:

•Az USA GDP-jében a vártnál nagyobb csökkenés következett be; a részvények rekordmagasságba emelkedtek
 • Folytatódik a „elszakadás” az adatok és a piacok között
•A japán adatokból kiderült, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kereslet a fogyasztásiadó-emelés után
 • A háztartások kiadása áprilisban csökkent; az ipari termelésben a vártnál nagyobb mértékű csökkenés következett be
 • Az infláció valójában eléggé csökkent, miután figyelembe vesszük a fogyasztási adó emelését
 • A munkaerő-állomány csökken
 • Következtetés:  A BoJ-nak esetleg további könnyítéseket kell bevezetni az év későbbi részében
•Az árudevizák teljesítenek a legjobban
 • Új-Zéland építési engedélyeinek száma áprilisban meglepetésszerűen nőtt
 • Ausztrália magánhitel-állománya a vártnál kedvezőbb
•Ma:
 • Eurozóna: A német viszonteladói értékesítés várhatóan emelkedett áprilisban
 • Svédország:  A GDP várhatóan lassult az 1. negyedévben
 • USA: A személyi jövedelmek és kiadások várhatóan lassultak áprilisban
 • Kanada:  A márciusi GDP növekedése várhatóan lassult

Részletes elemzés:

 • A nagy „elszakadás”   Nehéz magyarázatot találni arra, hogy aznap, amikor a GDP-t lefelé korrigálták azért, hogy a vártnál sokkal nagyobb csökkenést mutasson, a Fed Alapok rátájával kapcsolatos várakozások kissé emelkedtek, a kötvényhozamok emelkedtek, és az USA-beli részvénypiac új rekordmagasságba került. Lehetséges, hogy az újonnan regisztrált munkanélküliek állományában a várakozásokat felülmúló csökkenés bíztató volt, ám ezután az áprilisi, függőben lévő lakásértékesítések is alulmaradtak a várakozásokon. A nap végén valószínűleg sokkal inkább a hangulatnak, mintsem az adatoknak volt tulajdonítható, amelyek mindenesetre mind az USA-beli kereskedés kezdete előtt láttak napvilágot.
 • Az éjszaka folyamán közzétették a szokásos hó végi adatsorozatot Japánban. Aggasztó kép tárult elénk: a vártnál nagyobb csökkenés a fogyasztásban, kedvezőtlen termelési adatokkal kapcsolatos várakozások, lassuló áremelkedés. Más szóval, Abe politikája nem működik. A BoJ-nek esetleg meg kell kétszereznie ösztönzését az év későbbi részében, ami negatív következményekkel jár a jenre nézve.
 • A fogyasztásiadó-emelés előtti márciusi vásárlási láz és a kereslet azt követő, áprilisi csökkenése látszólag nagyobb mértékű volt, mint az előző, 1997-es fogyasztásiadó-emelés során. A kereslet havi szinten 10,7%-kal emelkedett (SA) márciusban, majd áprilisban havi szinten 13,3%-kal csökkent. Eközben az ipari termelés áprilisban havi szinten 2,5%-kal csökkent, mivel a vállalatok a hazai kereslet csökkenésével párhuzamosan visszafogták a termelést. A kormány a termelés értékelésével kapcsolatos, „továbbra is növekedést mutat” megjegyzéséből visszavett („változatlannak tűnik”), amint az várható volt, mivel a vállalatok májusra és júniusra alapvetően változatlan termelést jeleznek előre. Úgy tűnik, hogy a fogyasztásiadó-emelés miatti kiesés nagyobb, mint amire számítottak.
 • Másrészt az árakra gyakorolt hatás a vártnál csekélyebb lehet. Az áprilisi mag fogyasztói árindex (a friss élelmiszerek kivételével) éves szinten +3,2% lett, amely éves szinten 1,5%-nak felel meg az adóemelés miatti, becslés szerinti 1,7 százalékpontos fellendülés figyelembe vétele után. Ez növekedést jelent a márciusi, éves szinten +1,3%-hoz képest. A májusi tokiói mag fogyasztói árindex azonban látszólag éves szinten +1,0%-ról +0,9%-ra lassult, miután figyelembe vesszük az adóemelés hatását májusban. A vállalati árak is a csúcsra kerültek tavaly novemberben. Úgy tűnik, hogy az árakra felfelé gyakorolt nyomás valójában alábbhagy. A változatlan termelés és a csökkenő árak miatt fokozódik a valószínűsége annak, hogy a Japán Nemzeti Bank további politikai lépéseket tesz. Mindazonáltal a JPY valamelyest erősödött.
 • Volt egy másik aggasztó pont az adatokban. A munkanélküliségi ráta áprilisban változatlanul 3,6% volt, de ez egy aggasztó trendet jelent: a munkaképes népesség száma 260 000 fővel csökkent. A munkaerő-piacot támogatta, hogy több nő vállalt munkát, de a női alkalmazottak száma januárban csökkenni kezdett. Általánosságban az alkalmazottak száma látszólag tavaly novemberben érte el a csúcsot. Ez természetesen „rémálom” Japán számára: hogyan lesz képes támogatni a csökkenő munkaerő-állomány a növekvő számú nyugdíjast és visszafizetni a fokozatosan növekvő adóssághegyet?
 • Az árudevizák teljesítettek a legjobban az elmúlt 24 órában. Új-Zélandon az áprilisi építési engedélyek száma meglepetést okozott a piacon: havi szinten +1,5%-kal nőtt (a várakozásoknak megfelelően 3,5%-kal csökkent volna), miközben Ausztrália magánszektorának hitelállománya a várakozásoknál gyorsabban, havi szinten 0,5%-kal emelkedett áprilisban (várt érték: +0,4%). A CAD eközben technikai tényezők miatt erősödött, miután stop-loss-okat indítottak a közelmúltbeli minimum szintek alatti tartományokban.
 • Ma: Az európai nap Németország áprilisi viszonteladói értékesítésével indul, amely várhatóan havi szinten 0,2%-kal emelkedett, miután márciusban 0,7%-kal csökkent. Olaszország előzetes májusi fogyasztói árindexe várhatóan változatlan maradt (+0,5%), miközben Svédország 1. negyedéves GDP-jében az előrejelzés szerint lassulás következett be.
 • Az USA-ban a személyi jövedelmek és kiadások áprilisban várhatóan lassultak, miközben a Michigani Egyetem májusi fogyasztói hangulatindexe a becslés szerint emelkedett.
 • Kanada márciusi GDP-je várhatóan havi szinten +0,1%-ra lassult a februári +0,2%-ról, ami által a ráta éves szinten 2,5%-ról 2,3%-ra csökkent.
 • A pénteki napirend szerint öten tartanak beszédet. A Kansas City-beli Fed elnök, Esther George egy konferencián tart beszédet; az európai nap során a clevelandi Fed elnöke, Sandra Pianalto bevezető megjegyzéseket tesz az „Infláció, monetáris politika és a köz” című konferencia második napján. A clevelandi Fed soros elnöke, Loretta Mester egy konferencián szólal fel. A richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker és az EKB Kormányzótanácsának tagja, Carlos Costa is beszédet tartanak.

Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott

EURUSD_30May2014

 • Az EUR/USD pár konszolidációs módban mozgott, és az 1,3587-es (T1) támaszszint és az 1,3612-es (E1) ellenállásszint között marad. Amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a lila csökkenő trendbeli tartományban és mindkét mozgóátlag alatt, a kilátás csökkenő marad. Az 1,3587-es (T1) támaszszinti lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járhat, és megcélozza a februári minimum szintet (1,3475 – T2). Mindazonáltal a momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása közötti pozitív divergencia érvényben marad, ezért nem zárható ki a tartományon belüli további konszolidáció vagy növekvő korrekciós hullám. A napi grafikonon az árfolyam a 200 napos mozgóátlag alatt van, ami fokozza a csökkenő trend folytatódásának valószínűségét.
 • Támaszszint: 1,3587 (T1), 1,3475 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3612 (E1), 1,3685 (E2), 1,3745 (E3).

 

Az USD/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 102,00-es szinten

USDJPY_30May2014

 • Az USD/JPY pár csökkent, miután erős ellenállásszintre talált a 102,00-es tartományban, amely egybeesik a 200 periódusú mozgóátlaggal. A medve jellegű hullám megerősítette a negatív divergenciát az órás momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között. A korai európai kereskedésen a pár valamelyest a 101,45-ös (T1) támaszszint fölött van. Ezen támaszszint egyértelmű áttörése megcélozhatja a következő szintet (101,10 – T2). Az MACD – amely már jelző vonala alatt van – negatív jelet kapott, aminek hatására a momentum csökkenőre vált. Kitekintve, az USD/JPY pár hosszú távú útvonala oldalirányú marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 101,45 (T1), 101,10 (T2), 100,80 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,00 (E1), 102,35 (E2), 102,70 (E3).

Az EUR/GBP elérte a csökkenő trendvonalat

EURGBP_30May2014

 • Az EUR/GBP pár emelkedett, és elérte a kék csökkenő trendvonalat. Figyelembe véve, hogy az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szintjén és lefelé áttörte kék támaszszintjét, valamint azt a tényt, hogy az MACD a csúcsra jutás jeleit mutatja, a következő hullám várhatóan csökkenő lesz. Egy ilyen mozgás ismét megcélozhatja a 0,8080-as (T2) minimum szintet. Amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a csökkenő trendvonal alatt, az útvonal csökkenő marad. Azonban a 0,8080-as (T2) szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy elérjük a következő, alacsonyabb minimum szintet és a trend folytatódjon.
 • Támaszszint: 0,8130 (T1), 0,8080 (T2), 0,8035 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8200 (E1), 0,8246 (E2), 0,8285 (E3).

Az arany visszatérőben van

XAUUSD_30May2014

 • Az arany valamelyest emelkedett, miután támaszszintre talált egy dollárral az 1250-es (T1) korlát felett. Az RSI – amely már túlértékesített tartományban van – közeledik 30-as szintje felé, miközben az MACD – bár medve jellegű tartományban van – felfelé áttért indító vonalán, ami kedvez a visszatérés folytatódásának. Mindazonáltal még mindig negatív képet látok, és ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy visszaszerezzék az irányítást és a nemesfémet az 1250-es (T1) szint alá nyomják, várhatóan megcélozzák a következő, 1235-ös (T2) támaszszintet valamelyest a háromszög szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje felett.
 • Támaszszint: 1250 (T1), 1235 (T2), 1218 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1280 (E2), 1305 (E3).

A WTI emelkedett, de ellenállásszintre talált

CLN4_30May2014

 • A WTI csütörtökön emelkedett, de az előremenetelt megállította a 103,90-es (E1) szint. Az árfolyam az előző kék növekvő trendvonal alatt marad, és mivel továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége, a kilátást negatívnak tartanám. Rövid távú momentum mutatószámaink továbbra is csökkenő útvonalat követnek. Az MACD jelző és zérus vonala alatt van, ami kedvez a medve jellegű hullámnak. Egy ilyen mozgás megcélozhatja a 102,40-es tartományt, amely az előző előremenetel 38,2%-os visszatérési szintje közelében van.
 • Támaszszint: 102,40 (T1), 101,70 (T2), 100,95 (T3).
 • Ellenállásszint: 103,90 (E1), 104,48 (E2), 105,00 (E3).

 

Scroll To Top