Forex, DAX kitekintő – 2014.05.26

A dollár változatlan volt vagy gyengült a többi G10 devizával szemben a hétfő délelőtti európai időszakban, mivel a kereskedési volumenek a várakozásoknak megfelelően alacsony szinten maradtak, mivel az Egyesült Királyság piacai nemzeti ünnep miatt, USA-beli piacok pedig a „Memorial Day” ünnepnap miatt zárva tartanak.

IronFX elemzés:

Ma csak Svédországban tettek közzé gazdasági adatokat. Az ország áprilisi termelői árindexe a márciusi, éves szinten +1,0%-ról +1,6%-ra gyorsult (az előrejelzés szerint éves szinten +1,8% lett volna). A svéd viszonteladói értékesítés áprilisban havi szinten 0,3%-kal emelkedett, ami felülmúlta a havi szinten 0,5%-os csökkenésre számító piaci becsléseket. A SEK jelentősen erősödött a viszonteladói értékesítési adatok közzétételekor, és elfoglalta az első helyet a mai erősödő devizák között.

Az európai részvények árfolyamai emelkedtek, amelyet az olasz eszközök jelentős erősödése vezérelt; az euró visszaszerezte korai veszteségeit, mivel Németország és Olaszország EU-párti erői jól szerepeltek a választásokon, ami beárnyékolta Franciaország, Görögország és az Egyesült Királyság unióban kételkedő és megszorítás-ellenes pártjainak erősödését. Olaszország EU-párti miniszterelnöke, Matteo Renzi pártja győzelmet aratott Beppe Grillo unióellenes mozgalma felett. Ez megkönnyebbülést jelentett a befektetőknek, mivel a választások előtti közvélemény-kutatások sokkal kiélezettebb küzdelmet jeleztek, amely megkérdőjelezte volna, hogy Olaszország képes gazdasági reformprogramját sínen tartani. Olaszország részvényeinek árfolyama jelentősen emelkedett; a FTSE MIB index kb. 2,5%-kal nőtt. Németországban – ahol a Kereszténydemokraták kerültek az első helyre – a DAX index majdnem 1%-kal rekordmagasságba emelkedett.

 

 

Scroll To Top