Forbes: 11 szlovák multimilliomos 5,1 milliárd eurós vagyonnal

Tavaly összesen 5,1 milliárd eurót ért annak a 11 szlovákiai multimilliomosnak a vagyona, akiket a Forbes magazin szlovákiai kiadványa Szlovákia és Csehország legtehetősebb embereinek 30-as listájába sorolt.

A Szlovákiában mintegy két és fél éve megjelenő magazin először jelentetett meg listát az ország leggazdagabb embereiről.
A Forbes listája a leggazdagabb szlováknak Andrej Babist, az Agrofert csoport tulajdonosát jelöli meg. A magazin szerint 1,54 milliárd euróra becsülhető a több magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Andrej Babis vagyona, amelynek legnagyobb részét az idén 20 éves Agrofert holding teszi ki. A vállalatóriás több mint 230, cseh, szlovák, német, holland, kínai, lengyel és magyarországi cégből áll, ezek fő profilja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, illetve a vegyipar és a faipar.
Szlovákiában az Agrofert érdekeltségeihez tartozik például a vágselyei Duslo, amely az ország egyik legnagyobb kémiai üzeme, ez a társaság adja ki a Hospodárské Noviny nevű gazdasági-közéleti napilapot is. Magyarországon a holdinghoz tartozik a CERES Sütőipari Zrt., a Devecseri Agrokémiai Kft., valamint az IKR Agrár Kft. is.
A Forbes listája a második leggazdagabb szlováknak a nagy pozsonyi irodaépületeket és üzletközpontokat kivitelező HB Reavis Group befektetési társaságban érdekelt Ivan Chrenkót tartja, az ő vagyonát 600 millió euróra becsülik.
A legtehetősebb szlovákok listájának harmadik helyét a Gorilla-botránnyal összefüggésben elhíresült Jaroslav Hascák, a Penta pénzügyi és befektetési csoport egyik vezetője kapta meg, akinek vagyonát 480 millió euróra becsülték.
A negyedik leggazdagabb szlovákként a többek közt a Moravia Steel acélvállalatot tulajdonló Tomás Chrenek került a Forbes listájára, 440 millió eurós vagyonnal, az ötödik helyet pedig Martin Kúsik, a Penta pénzügyi és befektetési csoport egyik alapítója foglalta el 420 millió eurót kitevő becsült vagyonnal.
A Forbes a listát azon vállalatok hivatalos adatai alapján állította össze, amelyekben tulajdoni vagy egyéb viszonyukat a listában szereplő személyek elismerték. (MTI)

Scroll To Top