Financial Times: Kelet-Európa ipari dinoszauruszból Európa termelési központjává vált - Gazdasagportal.hu

Financial Times: Kelet-Európa ipari dinoszauruszból Európa termelési központjává vált

“Ipari dinoszauruszból” Európa termelési központjává váltak Kelet- és Közép-Európa gazdaságai – írta a térségi befektetési lehetőségekről összeállított csütörtöki mellékletében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap ennek illusztrálására kimutatja, hogy az összesen mindössze 16 millió lakosú Csehország és Szlovákia autóipara már több járművet állít elő, mint Franciaország. Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában a hazai össztermék (GDP) több mint 30 százalékát a feldolgozóipar termeli meg.
A növekedést jelentősen lelassító 2008-as pénzügyi válság óta azonban e gazdaságok új kihívás előtt állnak: alacsony költségű feldolgozóközpontokból innovatív, tudásalapú gazdaságokká kell válniuk – áll a mellékletben.
A térség digitális startup szektorának kedvez, hogy a határokat lebontó internet korában az ötletek messzebbre és gyorsabban eljutnak, mint korábban bármikor. Ezért a kelet- és közép-európai technológiai vállalkozóknak már nem kell áttelepülniük a kaliforniai Szilícium-völgybe, mert a fizikai közelség nyújtotta előnyök mára elenyésztek. Kelet-Európában erős a felsőoktatás és a számítógép-tudomány, és képzett a munkaerő.
Maradtak azonban problémák, és ezek közül a legnagyobb a hozzáférés a tőkéhez. A technológiai befektetésekre szakosodott vezető európai alapok egyike sem tart fenn irodát a térségben, és a helybéliek arra panaszkodnak, hogy nekik kell nyugatra utazniuk, ha meg akarják szerezni azt a jelentős mennyiségű befektetést, amelyre egy ígéretes startup cégnek szüksége van a növekedéshez – áll a Financial Times mellékletében.
A lap az új vállalkozások alapításának körülményeiről a Világbank adatai alapján azt írta, hogy a térségben Magyarországon a legkönnyebb vállalkozást indítani: itt átlagosan öt nap alatt lehet új üzleti vállalkozást létrehozni, miközben Szlovákiában 19 nap, Csehországban 20 nap, Lengyelországban 30 nap a átlagos átfutási idő.(MTI)

Scroll To Top