Figyelő: nem csökkenhet tovább az adóbevallás adattartalma

A személyi jövedelemadó bevallásra a jelenlegi adattartalomnál nem lehet szűkebbet előírni – nyilatkozta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese a Figyelőnek.

A hetilap csütörtöki számában megjelenő, a lap által az MTI-hez eljuttatott interjúban az elnökhelyettes kifejtette: a vártnál nehezebben terjed az egyszerűsített bevallási mód, amelyet az adózó felhatalmazásával a NAV készít el.
Az idén 300 ezer egyszerűsített bevallás készült, ami szerinte jó eredmény.
A NAV elnökhelyettese hangsúlyozta azt is, hogy a magyar adórendszer jelenleg ötféle megoldást kínál a bevallások elkészítésére, benyújtására, ez bőségesnek mondható. Külföldön általában legfeljebb két-háromféle módon tehetik ezt meg az adózók.
Arra a kérdésre, hogy mikor vehetik meg az online kapcsolatra alkalmas pénztárgépeket a kereskedők, az elnökhelyettes azt válaszolta, nincs meggyőződve arról, hogy júliustól mind a 200 ezer új pénztárgép üzembe áll majd. Ennyi cserét nehéz lenne végrehajtani a hátralévő időben.
Hozadéka azonban már most is van a törvénynek. Azt tapasztalja a NAV, hogy a kereskedők intenzívebben kezdték el használni a pénztárgépeket, mert attól tartanak, hogy az adóhatóság visszamenőleg felbecsülheti a forgalmukat – mondta többek közt Varga Árpád. (MTI)

Scroll To Top