Fidelity: Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Az USA újabb protekcionista intézkedéscsomagot léptetett életbe Kínával szemben, de úgy tűnik, mindez a világkereskedelmet nem érinti: a részvénypiaci idegesség inkább a konfliktus elmérgesedésétől való félelmet, mint a vállalati mutatókra gyakorolt konkrét hatást tükrözi. A politikai kakaskodás jegyében Trump valószínűleg kitart majd protekcionista retorikája mellett, ami további volatilitást gerjeszt, de ettől még nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén George Efstathopoulos, a Fidelity International portfólió menedzsere szerint.

 

Szemet szemért kereskedelmi csetepaté

A Trump által bejelentett legújabb protekcionista intézkedéscsomag 200 milliárd dollárnyi kínai importra vet ki 10%-os adót. Mindezt azon a 34 milliárd dollárnyi vámon felül, amely július 6-án lépett életbe. A következő hetekre újabb 16 milliárd dollár szerepel az előirányzatban, ma már egyértelmű, hogy eszkalálódó kereskedelmi háborúval van dolgunk. Azonban mindennek a világgazdaságra gyakorolt hatása enyhébb, mint amit a részvénypiaci hangulat sugall.

A Kínára gyakorolt hatás

A legújabb vámok két fronton befolyásolják Kínát: egyrészt a kereskedelmet, másrészt a részvénypiacokat érintik, de e két hatás nem feltétlenül egyforma.

A gazdaságra gyakorolt hatás a vámok jelenlegi szintjén viszonylag kicsi. A Fidelity becslése szerint az első forduló vámjai 20 vagy annál kevesebb bázisponttal csökkentik a kínai GDP növekedését. Ha erre az összetűzésre öt vagy tíz évvel ezelőtt került volna sor, az akkori gazdasági folyamatok miatt sokkal fájdalmasabb hatással járhatott volna. Kína gazdasága jelenleg inkább a belföldi fogyasztásra támaszkodik, kereskedelmi partneri kapcsolatai pedig – részben az „Egy övezet – egy út” kezdeményezés hatására – jóval szerteágazóbbak.

 A részvényekre inkább a hangulati elemek, mintsem a tények nyomják rá a bélyegüket

A vámok lelohasztották a részvénypiaci hangulatot, ami azt jelzi, hogy a befektetők attól félnek, lesz ez még rosszabb is, de a vállalatok fundamentális adataira gyakorolt hatások nem ennyire számottevőek, mivel az MSCI China indexben az USA részesedése kevesebb, mint 5%.

Ezzel együtt tény, hogy egyes ágazatok jobban nyomás alá kerültek – elsősorban azok, amelyek amerikai kitettsége a legnagyobb: például a textilipar, az autóalkatrész-gyártás és a technológiai hardvereket gyártó iparág. Donald Trump intézkedései kifejezetten azokat a termékcsoportokat vették célkeresztbe, melyek hozzájárulnak a Kínának az USA-val szemben fennálló jelentős kereskedelmi többletéhez: a szórakoztató elektronikai és a számítástechnikai hardvereket, ami részben megmagyarázza az érintett ágazatokra napjainkban jellemző volatilitást.

Trump vámintézkedéseinek hátterében ott állnak a közelgő félidős választások is, és az, hogy az elnök szeretné továbbra is a kongresszus mindkét házában megőrizni irányító szerepét. Ebből arra következtethetünk, hogy legalábbis a választások utánig nem fog változtatni a retorikáján.

A kockázatokra figyelni

A Fidelity szakértőjét a vámok hatásánál jobban foglalkoztatja a kínai gazdaságnak a tőkeáttétel csökkentése és a reformok miatt végbemenő lassulása. A hitelvolumen növekedése jelentős mértékben lassult, így fennáll a deflációs aggodalmak kialakulásának a veszélye is. Emiatt legutóbb 2015-ben aggódtak – akkoriban érezhető feszültséget okozott a részvénypiacokon, és a befektetők világszerte szabadulni akartak a kockázatosabb eszközeiktől. Ami jó hír, hogy a kínai termelői árindex pozitív, és 3-4 százalék körül stabilizálódott, így Kína már nem exportál deflációt.

A globális kereskedelmi ciklus lanyhulása aggodalomra ad okot. Ázsiában az európai (és nem az amerikai) kereslet csökkenése miatt érezhetően lassult a szállított termékek volumenének növekedése. Ez potenciálisan azért aggasztóbb, mert a kereskedelmi háborúk hatása még mindig nem mérhető fel teljes mértékben. Ennek ellenére az ázsiai export egyelőre stabil ütemben növekszik.

 Miért látja a Fidelity pozitívan Kínát?

A szalagcímek ellenére okunk van arra, hogy Kínát pozitívan ítéljük meg Efstathopoulos szerint. Az összes ázsiai ország közül Kínában nő az egyik legnagyobb ütemben a tőkearányos megtérülés, és az előrejelzések szerint a helyzet tovább javul majd.

A tőkearányos megtérülésre elsősorban az egyre javuló árrések vannak jó hatással, aminek hátterében (belföldi tényezőként) az egyre javuló fogyasztási trendek, az automatizálásnak köszönhető költségcsökkenés és az ipari konszolidáció áll. Egy évtizeddel ezelőtt Kínában több mint kétszáz állami vállalat működött, ma ezek száma az elmúlt években lezajlott számottevő M&A-tevékenység következtében száz alatt van. E kedvező jelekből arra következtethetünk a Fidelity szerint, hogy fenntarthatóan nőni fog mind a tőkearányos megtérülés, mind a jövedelem – méghozzá nem csupán a növekvő olajárak hátszelétől hajtott energiaiparban, hanem az „új kínai ágazatokban” is.

Bár Kína gazdasága lassul, ne feledjük, hogy ez azok miatt az ágazatok miatt van, melyek a kormány tőkeáttétel-csökkentési igyekezetének középpontjában állnak, például az infrastrukturális állóeszköz-beruházások szektora. A magánkézben álló gyártóipar ugyanakkor fellendülőben van, nem utolsó sorban azért, mert a párt eltökélte, hogy bőséges és elérhető árú finanszírozást biztosít a kis- és mikrovállalkozások számára. Kína szemében ez most kulcskérdés – többek között ezzel próbálja megalapozni a következő évtized növekedését.

A kockázatok lehetőségeket is hordoznak

Három évvel ezelőtt a befektetők nem azon aggódtak, hogy Kína akar, hanem hogy tud-e majd cselekedni. Ma mintha fordított lenne a helyzet, ami egyértelműen kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet. Ráadásul a kockázatok nőnek, de ezzel együtt nő a jövedelmezőség és a tőkearányos megtérülés is. Ezek a tényezők pedig kedvezően hatnak az értékeltség hátterében álló mutatókra, melyek mind az onshore, mind az offshore piacon máris egyre vonzóbbá válnak.

 

A Fidelity International

A Fidelity International világszínvonalú befektetési és nyugdíj-előtakarékossági megoldásokat kínál. Magántulajdonban álló, független vállalatként kizárólag befektetésekkel foglalkozunk. Tevékenységünkhöz ügyfeleink igényei, és nem a részvényesek elvárásai adják a motivációt. Célunk, hogy innovatív megoldások révén tovább javítsuk ügyfeleink jövőbeli kilátásait. Jegybankokat, államkötvény-alapokat, nagyvállalatokat, pénzintézeteket, biztosítókat, vagyonkezelőket és magánszemélyeket is felölelő ügyfélkörünk nevében az Ázsiai/Csendes-óceáni térség, Európa, a Közel-Kelet és Dél-Amerika 25 országában összesen 239 milliárd GBP összegű befektetésünk van. A vagyonkezelésen kívül több országban befektetés-kezelési szolgáltatásokat is kínálunk, emellett tanácsadást is végzünk vállalati juttatási programok irányítói, tanácsadók és magánszemélyek számára. Vagyonkezelőként 77,4 milliárd GBP vagyonért felelünk.

  1. december 31-i adatok.

 

Scroll To Top