Fidelity: az olajár-zuhanás nyertesei és vesztesei

2014 vitathatatlanul legfontosabb gazdasági fejleménye a globális olajáraknak az év második felében bekövetkezett zuhanása volt. Bár az olajár csökkenése a világgazdaság egészét feltehetően kedvezően érinti majd, a folyamatnak mégis lesznek konkrét nyertesei és vesztesei is, ami aláhúzza az aktív befektetési politika fontosságát.

 

ÁGAZATI HATÁSOK

A világgazdaságban betöltött szerepét tekintve nem csoda, hogy az olaj árának csökkenése ilyen sokrétű következményekkel jár nem csak az egyes országok, hanem a globális ágazatok szempontjából is. Az energiaipar és a hozzá kapcsolódó ágazatok veszíteni fognak, míg számos globális, nem az alapvető fogyasztáshoz kapcsolódó és nagy energiaigényű ágazat (főleg néhány iparág) komoly hasznot könyvelhet majd el.

 

A NYERTESNEK SZÁMÍTÓ ÁGAZATOK

Autógyártás – A tartósan alacsony benzinárak derűs jövőt jósolnak számos globális autógyár számára. Az USA-ban például az év második felében lezajlott üzemanyagár-csökkenés is hozzájárult ahhoz, hogy 2014-ben 16,4 millió személygépkocsi talált gazdára, ami 2006 óta a legjobb eredménynek számít. Az alacsony benzinárak a nagyobb gépjárművek, például az SUV-k és a crossoverek eladásának is jót tettek – ez utóbbiakból három év óta először adtak el többet, mint személyautóból.

A General Motors jól példázza az alacsonyabb olajárakból hasznot húzó autóipari szereplőket. Az amerikai autógyárnak komoly előnyt jelent az ország szabadon elkölthető jövedelmének növekedése, a magasabb haszonkulccsal árult járművek, például az SUV-k és az ún. pickup truckok iránt megnőtt kereslet és a felhasznált műanyagok alacsonyabb bekerülési költsége.

Az elektromos autók (EV) gyártásával foglalkozó Tesla ugyanakkor nem örül annak, hogy csökkent a járművei gazdasági vonzereje – a zuhanó benzinárak miatt egyre kisebb az elektromos hajtású járművek üzemeltetési költségeinek a hagyományos, belső égésű motorral hajtott gépjárművek üzemeltetési költségeihez mért előnye.

Mezőgazdaság – A kőolaj ára számos nagy energiafogyasztó mezőgazdasági ágazat szempontjából kulcsfontosságú tényező. A csökkenő olajár hatására csökkennek a mezőgazdasági gépek (traktorok, kombájnok) üzemeltetésével kapcsolatos kiadások, és kedvezőbben alakulnak a műtrágya- és szállítási költségek is. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a műtrágya, a növényvédő szerek és az üzemanyag 2013-ban a kukorica, búza és szójabab teljes termesztési költségének 32, 26 illetve 19%-át tette ki (ld. 5. grafikon).

Légitársaságok – Mivel az üzemanyag ára jellemzően az üzemeltetési költségek nagyjából egyharmadát teszi ki, az olaj árának csökkenése általában a légitársaságok profitjának növekedését idézi elő – vagy azáltal, hogy növeli az árrést, vagy úgy, hogy lehetővé teszi a jegyárak csökkentését, így nő az utaslétszám. Ugyanakkor számos légitársaságnál bevett gyakorlat, hogy a jövőbeli üzemanyag-árakra fedezeti ügyleteket kötnek, ezért a kedvező hatást most főleg azok a cégek érzékelik, amelyek viszonylag kisebb mennyiségű üzemanyagot kötöttek le előre fix áron. A légitársaságok haszna a költségstruktúrájuktól, a piaci pozicionálásuktól és a devizaárfolyam-kitettségüktől is függ.

 

 

A VESZTESNEK SZÁMÍTÓ ÁGAZATOK

Kőolajkutatás és -kitermelés (E&P) – Az alacsonyabb olajárak egyértelműen negatívan hatnak a globális kőolajkutató és -kitermelő vállalatok bevételére. Emellett megváltoztatják az egyes kitermelő térségek, sőt az egyes régiók konkrét olajkútjainak gazdasági életét és működési feltételeit is, mivel a magasabb költséggel járó kitermelési források nem kifizetődőek, és a befektetők a beruházásokat is visszafogják.

Amint korábban már említettük, a kőolaj ára az úgynevezett nyereségküszöb alá csökkent, ami különösen súlyosan érintette az Egyesült Államok számos palaolaj-kitermelőjét. A texasi székhelyű Goodrich Petroleum azért van rendkívül nehéz helyzetben, mert jelentős adósságállománnyal rendelkező, kizárólag palaolaj-kitermeléssel foglalkozó vállalat, melynek tevékenysége elsősorban a viszonylag magas kitermelési költséggel felszínre hozható készletekre összpontosul. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az USA palaolaj-kitermelő ágazata hosszú távon akár a jelenlegi alacsony árakon is kifizetődően működhet tovább, mivel a kitermelési költségek pozitív korrelációban állnak az olajárakkal (az olajár csökkenésekor a költségek is csökkennek), és mivel a kitermelés hatékonysága továbbra is javuló tendenciát mutat, többek között az egyre jobb fúrási technikáknak köszönhetően.

Energiaipari termelőeszközök – Általánosságban elmondható, hogy az energiaipari termelőeszköz-gyártásnak nem az olajhoz kapcsolódó (viszonylag elhanyagolható) költségek miatt okoz nehézségeket az olajár csökkenése, hanem mert az olcsóbb olaj csökkenti az energiaipari tőkeberuházások volumenét. Emellett a nagyobb kihívást jelentő geológiai forrásokból származó olajat általában drágábban és nagyobb beruházásigénnyel lehet csak kitermelni.

Alternatív/tiszta energiahordozók – Az erőteljes keresletnövekedést és a közpolitika irányából érkező támogatást is jól jelzi, hogy számos országban folyamatosan nő a megújuló energiaforrások részaránya. Az Egyesült Államokban a megújuló forrásból előállított összes energia részaránya a teljes megtermelt energiához képest a 2006-os, mindössze 2,4%-ról 2014-re a becslések szerint 6,7%-ra nőtt. Azonban a globális olajárak 2014 második felében tapasztalt erőteljes csökkenése óhatatlanul hatással van számos alternatív energiaforrás előállításának relatív gazdaságosságára is. Még ha az alternatív és megújuló energiaforrások irányába mutató hosszú távú trend változatlan marad is – ebbe az irányba mutatnak a megújuló energiahordozók használatához kapcsolódó, kötelezően megvalósítandó, például EU-s célkitűzések is (ld. 7. grafikon) –, már a bevezetés ütemének lassulása is hatással lehet az ágazat egyes vállalatainak nettó jelenértékére.

 

A Fidelity Worldwide Investment-ről          

A világszerte 276 milliárd dollár értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 81 milliárd dollár értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkező Fidelity minden régiót, ipari ágazatot és befektetési osztályt lefedő, aktívan kezelt befektetési megoldásokat kínál. Célcsoportjai között a magánbefektetők mellett megtalálhatók pénzügyi tanácsadók, vagyonkezelők, pénzintézetek, vállalkozások és intézményi befektetők is. A FIL Limited márkájaként működő Fidelity Worldwide Investment több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 25 országában. A vállalat 1969-es alapítása óta magántulajdonban van, amelynek meghatározó előnye, hogy nem kell a részvényesek rövid távú érdekeihez igazodnia, hanem a befektetők hosszú távú érdekeire tud összpontosítani. A Fidelity Worldwide Investment az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 2,2 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli. A Fidelity Worldwide Investment márkanév alatt, az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar kooperációs partnereken keresztül több mint két száz nyilvános alapot értékesítenek.

Scroll To Top