Félmilliárd forintos bírsággal sújthatnák az ingyenes pénzfelvétel szabályait megszegő bankokat

Félmilliárd forintos bírság is sújthatná azokat a bankokat, amelyek megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait – ismertette Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője kedden az erről szóló kormánypárti javaslatot, amely azt is tartalmazza, hogy a bankautomatákból való pénzfelvétel felső mértéke tranzakciónként nem lehet kevesebb 75 ezer forintnál.

A módosítások a harmadik rezsicsökkentésről szóló fideszes javaslat részei, amelyekről kedden tárgyal és várhatóan csüötörtökön dönt a parlament.
Hoppál Péter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az említett változtatásokat az ügyfelek érdekében kezdeményezték, a havi kétszeri – összesen 150 ezer forintig terjedő – díjmentes pénzfelvételt ugyanis alapvető fogyasztói jognak tartják, amelyből nem enged a Fidesz.
A törvények a bankokra is vonatkoznak, ezért “ha trükközésen kapják őket”, azaz ha megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait, akkor – a törvényjavaslat szerint – akár 500 millió forintos bírságot is róhatna rájuk a jegybank – közölte a Fidesz szóvivője.
A törvénymódosítás az elfogadás után egy hónappal lép hatályba.
Hoppál Péter egyúttal azokat is biztatta a díjmentes pénzfelvételhez szükséges nyilatkozatra, akik ezt még nem tették meg.(MTI)

Scroll To Top