Fehérednek a sárga autók – konszolidálódik a taxis a piac

Az elmúlt években elkezdtek közeledni egymáshoz az alkalmazotti létszámok és az egyéni vállalkozó számok a taxis cégvilágban, 2017 során azonban ez a trend gyökeresen megfordult. 2017 első 10 hónapja során 28 százalékot esett a taxi társaságokhoz bejelentett alkalmazottak száma.

2017 első 10 hónapja során 28 százalékot esett a taxi társaságokhoz bejelentett alkalmazottak száma, míg ugyanezen időszak alatt 5 százalékkal nőtt a taxis egyéni vállalkozók száma. Ez a trend ellentétes a 2012-2016 közötti időszakkal. „A 2017-es trendforduló vélhetően erősen köthető az online pénztárgép bevezetéséhez, mely erős átcsoportosulásokat, fluktuációt okozott a taxi társaságoknál.” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője.

A taxitársaságok száma is csökkenőben van, de magának a piacnak a mérete érdemben nem változott. A 2016-os évet 2015-höz hasonló összesített árbevétellel zárták a társaságok, azonban az eredményességük sokat tovább javult. A 2017-es év e tekintetben igen érdekes lesz, hiszen ezen beszámolókban lehet majd az online kassza hatásait komolyabban lemérni. A szektor 10 milliárd Ft körüli árbevétel mellett összesítve 415 millió Ft adózás előtti eredményt termel. Az eredmény nagy része a nagyobb taxi társaságoknak köszönhető, hiszen a nagyobb cégek mellett rengeteg a veszteséges kisebb méretű személyszállító vállalkozás.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top