Fed-tisztviselő: „vaddisznók” a Fed ellen a mennyiségi enyhítés visszafogása miatt

A piac több szereplője „vaddisznóként” fordult a Federal Reserve ellen, megpróbálva kikényszeríteni a mennyiségi enyhítési ciklus fokozatos leépítésére bejelentett tervek visszavonását – mondta az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzintézet egyik vezető tisztviselője a Financial Timesnak.

Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke a minap egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított – jelenleg havi 85 milliárd dolláros – összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust.
A globális piaci reakció egyik elsődleges kísérőjelenségeként 2011 augusztusa óta nem látott magasságba emelkedtek az amerikai kincstárjegyhozamok, ennek járulékos következményeként pedig a felzárkózó piaci befektetési eszközök is markánsan gyengültek az elmúlt időszakban, a folyamat ugyanis szűkíti a felzárkózó térségi befektetések kínálta hozamelőnyt.
Richard Fisher, a Fed dallasi körzeti részlegének elnöke a londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva azonban figyelmeztette a piaci szereplőket: ne gondolják, hogy a Federal Reserve „a végtelenségig” folytatja a gazdaságélénkítést, sem azt, hogy a Fed rákényszeríthető a változatlan ütemű kötvényvásárlások folytatására, hozzájárulva árfolyambuborékok kialakulásához.
Fisher a jelenlegi piaci reakciót ahhoz a támadáshoz hasonlította, amely 1992-ben indult Soros György magyar-amerikai nagybefektető részvételével a Bank of England – a brit jegybank – ellen.
A Fed-tisztviselő az 1992-es „fekete szerdára” utalt, amikor masszív spekulációval kiütötték a fontot az akkori európai átváltási mechanizmusból.
Ez utóbbi támadás fő felelősének sokan azóta is Soros Györgyöt tartják; a nagybefektetőt Londonban ma is csak úgy emlegetik, mint azt az embert, „aki térdre kényszerítette a bankot”, vagyis a Bank of Englandet.
Fisher azonban a Financial Timesnak kijelentette: „nem felejtettük el, hogy mi történt a Bank of Englanddel (…), és nem hiszem, hogy bárki térdre tudná kényszeríteni a Fedet”.
Hozzátette: véleménye szerint „a nagy pénzek” mozgatói „vaddisznókként” szerveződnek össze, és ha valahol gyengeséget vagy „rossz szagot” érzékelnek, arra rászabadulnak.
Fisher szerint a mennyiségi enyhítési ciklusból eredő likviditás máris árfolyambuborékokat fújt számos piaci szegmensben, köztük a felzárkózó piacokon. Hangsúlyozta, ennek velejárójaként még „CCC” – vagyis mélyen spekulatív – besorolású vállalati adósok is 7 százalék alatti kamatokkal tudnak hitelhez jutni a piacról.
Ugyanerre hívták fel a figyelmet legutóbbi értékeléseikben londoni szakelemzők is.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza az elmúlt időszak eladási hullámáról befektetők számára összeállított átfogó helyzetértékelésében kifejtette azt a véleményét, hogy a fejlett piacok jegybankjai által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus a reálgazdasági alapmutatókat már nem tükröző szintekre hajtotta a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát.
Ash ennek illusztrálására kiemelte, hogy néhány afrikai szuverén adós az egyszámjegyű hozamsáv középtájékán tudott eurókötvényeket kibocsátani az utóbbi időben, jóllehet „csak a nagyon rövidlátók” nem vették észre, hogy az adott országok gazdasági alapmutatóit tekintve ezek nem megfelelő hozamszintek.(MTI)

Scroll To Top