FAO jelentés: kilátástalan helyzet Kelet-Ukrajnában

Az elhúzódó politikai és fegyveres konfliktus egyre rosszabb helyzetbe sodorja a kelet-ukrajnai embereket: kimaradó étkezések, munkakeresés a családot hátrahagyva, hitelből finanszírozott mindennapok, vagyontárgyaik kiárusítása, haszonállataik leölése, a háztáji feladása vetőmag hiányában – szemelvények a mintegy 230 000 ott élő család napi küzdelmeiből.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által készített háztartási felmérés, amit ma hoztak nyilvánosságra, sötét képest fest a Donyeck és Luhanszk megyékben élő kistermelők jövőjéről. A több mint egy éve tartó összecsapások hatására az élelmiszerek és üzemanyagok ára ugrásszerűen megnőtt, ahogy többet kell fizetni az utazásért és a mezőgazdasági termeléshez szükséges eszközökért is.

„A jelentés révén részletes adatokat kaptunk a közel 700 000 kelet-ukrajnai ember problémáinak mértékéről és okairól,” mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselője.

A felmérésben részt vevők többsége egyszerű kistermelő, akik terményeikből gondoskodnak saját ellátásukról. Azok, akik a terményfelesleget értékesítenék, most akadályokba ütköznek a felvevő piacoktól való távolság, a magas szállítási költségek, a bizonytalan helyzet és az alacsony terményárak miatt.

Emiatt sokan elhagyják a térséget, akik viszont maradnak, egyre kevésbé képesek az önellátásra.

A legmegfelelőbb segítség

Ez idáig a Kelet-Ukrajnába irányuló külső segítség leginkább élelmiszert jelentett. A felmérés egyik fontos megállapítása, hogy az ott élő családok számára annak lenne a legnagyobb hozadéka, ha támogatást kapnának a gazdálkodás fenntartására.

„A konfliktus mentén élő családoknak eddig sikerült alkalmazkodniuk az egyre nehezebb körülményekhez, de az ő lehetőségeik is végesek,” mondta Farrukh Toirov, a FAO katasztrófa-elhárítási koordinátora. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a növénytermelés és az állattenyésztés egyre csökkenő volumene tovább növeli az élelmiszerárakat.

A jelentés azonnali támogatásért kiált: vetőmagra, műtrágyára, mezőgazdasági eszközökre, állati takarmányra lenne sürgősen szükség.

Idén, a FAO ukrajnai tevékenysége keretében, saját forrásból biztosított vetőburgonyát, állati takarmányt és fiatal csirkéket a Donyeck és Luhanszk megyékben élő családoknak. A felmérés megállapításait figyelembe véve a szervezet bővítené tevékenységét.

„Az nem járható út, hogy az emberek külső adományokból éljenek egy országban, amely képes lenne a lakosaink ellátására,” tette hozzá Rakhmanin. „A FAO rendelkezik a tudással és tapasztalattal, hogy gyakorlatias segítséget nyújtson számukra, a megfelelő időben. Ehhez azonban partnerekre van szükség, hogy Ukrajnában elérjük azokat a családokat is, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.”

Scroll To Top