Eurostat: nőtt az EU államadóssága a második negyedévben - Gazdasagportal.hu

Eurostat: nőtt az EU államadóssága a második negyedévben

Nőtt az euróövezet és az Európai Unió együttes GDP-arányos államadóssága a második negyedévben a megelőző három hónaphoz képest és éves szinten egyaránt – az EU statisztikai hivatalának csütörtökön közölt előzetes adatai szerint.

Az Eurostat adatai meglehetősen hiányosak, a 28 tagállamból csupán 15-nek a számai szerepeltek a kimutatásban, egyebek között Magyarország adatai is hiányoztak.
A meglévő számok alapján a 18 euróövezeti tagország együttes GDP-arányos államadóssága 92,7 százalékra emelkedett a második negyedévben az első negyedévi 91,9 százalékról. A 28 tagú Európai Unióé 86 százalékról 87 százalékra nőtt.
A tavalyi második negyedévben az euróövezeti GDP-arányos államadósság kisebb, 91,7 százalék, az Európai Unióban mérsékeltebb, 85,1 százalék volt.
A GDP-hez képest 100 százaléknál nagyobb államadóssága – az elérhető adatok alapján – 3 uniós országnak volt a második negyedévben: Olaszországnak (133,8 százalék), Portugáliának (129,4 százalék) és Írországnak (116,7 százalék).
A GDP-hez képest legkisebb államadóssága Észtországnak (10,5 százalék), Luxemburgnak (23,1 százalék) és Svédországnak (38,8 százalék) volt az idei második negyedévben.(MTI)

Scroll To Top