EU-tisztújítás – Jobbik: Navracsics szerepe jól mutatja a magyar lobbitevékenység hiányát

A Jobbik szerint Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúság és állampolgársági biztosi jelölése jól mutatja a magyar diplomácia súlyát, lobbierejét, illetve ezek hiányát.

Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság alelnöke az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ez a poszt “nem túl fajsúlyos”, technikai jellegű pozíció, és olyan területekért felel majd, amelyekre az uniónak közvetlenül nincs ráhatása.
Összevetve más uniós országok jelöléseivel Magyarország lemaradt, Szlovénia a közlekedésért és energiapolitikáért, Lengyelszország pedig a belső piacokért felelős biztosi delegálást kapta – közölte.
A Jobbik reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Navracsics Tibor el tudja érni: ne a liberális értékek erősödjenek, hanem az unió valós kulturális értékei szilárduljanak meg. Hozzátette: remélik azt is, hogy Navracsics Tibor meg tudja fordítani az országot érintő elvándorlást és megszünteti a fiatalokat nyugaton érintő negatív diszkriminációt.
Jean-Claude Juncker elnök szerdai brüsszeli bejelentése értelmében új szerkezetű uniós biztosi testület alakul: az Európai Bizottságnak az elnök mellett hét alelnöke és húsz “egyszerű” biztosa lesz, az alelnökök közül pedig az egyik “első alelnöki” szerepkört kap. Navracsics Tibort az oktatás, a kultúra, az ifjúság és az állampolgárság kérdéseivel foglalkozó portfólióra jelölte az újonnan megalakítandó Európai Bizottságban a testület luxemburgi elnöke.(MTI)

Scroll To Top