EU-tisztújítás – FT: Mogherini kinevezése csalódást keltene

Kiábrándító lenne, ha a hétvégén Federica Mogherini olasz külügyminisztert neveznék ki az Európai Unió állam- illetve kormányfői külügyi főképviselőnek – írja csütörtökön megjelent szerkesztőségi állásfoglalásában a Financial Times (FT) tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása.

A tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács legutóbbi rendkívüli ülésén nem tudott dűlőre jutni, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnökké választását követően kikkel töltse be a többi kulcspozíciót, Mogherini már akkor is esélyes volt, ám keleti tagállamok egy csoportja akkor olyan vehemensen ellenezte a kinevezését, hogy a tanácskozás kompromisszum nélkül ért véget.
A brüsszeli sajtó pár nappal a csúcs előtt arról cikkez, hogy továbbra is ő a legesélyesebb jelölt, és akkor kaphatja meg a posztot, ha Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács szintén hamarosan leköszönő elnökét Donald Tusk lengyel miniszterelnök vagy egy, a balti államokból érkező politikus, vélhetően Valdis Dombrovskis korábbi lett kormányfő váltja.
Az FT értékelése szerint a külügyi főképviselőnek az egyik legfajsúlyosabb posztnak kellene lennie a brüsszeli gépezetben, mert míg az EU a kereskedelem és a közös piac terén valóban egységes, a külpolitikában a nagy tagállamok szeretnek inkább a maguk feje után menni, egy erős főképviselő pedig képes lehet kisimítani ezeket az ellentéteket.
Csalódást okozna, ha Mogherini kapná a posztot, aki fél éve olasz külügyminiszter, előtte pedig szinte ismeretlen volt – írja a lap, amely szerint az EU új külügyi főképviselőjének egy jelentős tapasztalattal rendelkező “nagyágyút” kellene kinevezni, amilyen a holland Frans Timmermans vagy a svéd Carl Bildt.
“Ha (Mogherini) kapja a posztot, akkor ugyanaz a logika érvényesül, amely alapján Catherine Ashtont is kiválasztották. A tagállamok kifinomult alkut kötnek, amelyben minden szempontot figyelembe vesznek a szükséges tapasztalat kivételével” – áll az FT szerkesztőségi cikkében.
Tapasztalatlanságán kívül Mogherini kinevezése Oroszországgal kapcsolatos álláspontja miatt is aggodalomra adhat okot – véli a lap – miközben Vlagyimir Putyin továbbra is Ukrajnát fenyegeti. Az FT értékelése szerint ugyanis Mogherini eddigi rövid külügyminiszteri karrierje arra utal, hogy Olaszország inkább a kedvére tenne Moszkvának, semmint hogy tengelyt akasszon vele.
Az újság úgy véli, hogy ugyan ezt a problémát nem szabad eltúlozni, mert az uniós külpolitika meghatározója továbbra is Angela Merkel német kancellár marad, “de nem most van itt az ideje annak, hogy bármelyik uniós csúcsvezető puhánynak mutatkozzon Oroszországgal szemben”.
Az új főképviselő napi feladata az FT szerint az lenne, hogy nagyobb stratégiai szerephez juttassa globális szinten az Európai Uniót, ebből a szempontból pedig az elmúlt öt évet csúf kudarcként értékeli, különös tekintettel az úgynevezett szomszédságpolitikára, amelynek kitűzött célja a politikai és gazdasági stabilitás megteremtése lenne Észak-Afrikától kezdve a Közel-Keleten át Kelet-Európáig.
“Kétség sem férhet hozzá, hogy Európának erős külügyi főképviselőre van szüksége, aki erőteljesebben képes hallatni Európa hangját a világban” – zárja állásfoglalását a Financial Times.(MTI)

Scroll To Top