EU-prognózis – Varga: Brüsszel tévesen látja a magyar hiánypályát

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Bizottság téved, amikor 2013-ra 3 százalékos, 2014-re pedig 3 százalék feletti magyar GDP-arányos államháztartási hiányt jósol, ennek ellenére a nemzetgazdasági miniszter „igen jó esélyt” lát arra, hogy Magyarország júniusban kikerüljön az unió túlzottdeficit-eljárása alól.

A gazdasági tárca vezetője erről pénteken Budapesten sajtótájékoztatón beszélt, azt követően, hogy az Európai Bizottság friss prognózisában azt jelezte: a magyar GDP-arányos államháztartási hiány várhatóan nem marad tartósan a 3 százalékos  uniós küszöb alatt.
Varga Mihály elmondta: a kormány azt tapasztalja, „mintha ismét kettős mérce lenne az Európai Bizottság értékelésében”.
A sajtótájékoztatón „biztatónak” nevezete Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos szavait, amelyek szerint van esély arra, hogy a magyar eljárás megszűnjön. Vitatta ugyanakkor, hogy ehhez – amint azt a biztos délelőtt mondta – további költségvetési kiigazító intézkedésekre volna szükség.
A konvergenciaprogram teljes körű kiértékelése „mintha nem történt volna meg, ezért tartjuk vitathatónak az idei évre jósolt 3 százalékos hiányszámot” – fogalmazott.
Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány, ahogy korábban, úgy a jövőt illetően is elkötelezett a 3 százalék alatti hiányszint tartása mellett. Korábbi kijelentését megismételve elmondta: 2014-ben „nem lesz választási költségvetés”.
A nemzetgazdasági miniszter leszögezte: nincs szükség az idei költségvetési törvény módosítására, és az idei – a bizottság meggyőzéséhez szükséges – esetleges apróbb módosításokat a kormány saját hatáskörben is meg tudja lépni. A gazdasági tárca nem számol olyan forgatókönyvvel, amely szerint a túlzottdeficit-eljárás fennmaradása miatt kohéziós pénzek kifizetésének felfüggesztéséről döntene Brüsszel – tette hozzá.
A tárcavezető annak a véleményének is hangot adott: „nem helyes”, hogy a bizottság évről évre újabb költségvetési korrekciót ír elő a magyar kormány számára, hiszen ezek a kiigazítások, illetve a vállalatok támogatásától elvont forintok „a beruházások és a foglalkoztatás alacsonyabb szintjén csapódnak le”.
A miniszterelnök reggeli nyilatkozatára utaló kérdésre Varga Mihály úgy válaszolt: a hiányszintről szóló vita elsősorban elméleti jellegű, és nincsenek mögötte olyan kisszerű szempontok, mint egy-egy vállalat nyereségessége.
Leszögezte ugyanakkor, hogy egyre több intézmény és szereplő nyilatkozik kedvezőtlenül arról a gazdaságpolitikáról, ami az Európai Unióban van. „Más kontinensek sokkal könnyebben lépnek túl a válságon, mint Európa, mert az EU olyan receptet választott a válságkezelésre, ami nem kezelte, hanem mélyítette azt” – mondta, hozzátéve, hogy a rövid távú költségvetési egyensúly kényszere nem tudta a válságból kilábalás útjára állítani az uniós gazdaságot.    A gazdasági miniszter szerint biztató, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány növekedési számai „közelednek egymáshoz”. Emlékeztetett: a kormány április közepén ismertetett konvergenciaprogramjában néhány tized százalékponttal csökkentette idei évre vonatkozó GDP-növekedési várakozását, míg a bizottság pénteken kiadott jelentésében hasonló mértékkel javított Magyarország növekedési kilátásain. (MTI)

Scroll To Top