EU-csúcs – Merkel: az Európai Bizottság gazdasági szankciókat készít elő az ukrajnai válság elmélyülése esetére

Az EU-országok állam-, illetve kormányfői felkérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki széles körű gazdasági szankciókat Oroszország ellen arra az esetre, ha tovább mélyülne az ukrajnai válság – közölte Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, a csütörtök délután kezdődött EU-csúcsértekezlet éjszakába nyúlt munkavacsorája utáni sajtótájékoztatóján.

Merkel szerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek azt kell felmérnie, hogy mely területeken rendelhetők el gazdasági korlátozó intézkedések, ha a konfliktus tovább terjed, vagy tovább destabilizálódik a helyzet.
A kancellár arról is beszámolt, hogy az EU kész pénzügyi támogatást nyújtani az új ukrán kormányzatnak, ha az megállapodásra tud jutni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kancellár szerint az Ukrajna-IMF tárgyalásokon már érdemi haladást sikerült elérni, így a megállapodás hamarosan várható.
Angela Merkel kitért arra is: az unió kész ugyan saját megfigyelő missziót küldeni Ukrajnába, de előnyben részesítené azt a megoldást, hogy ilyen missziót az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) indítson, ha Oroszország beleegyezik annak mandátumába.
A kancellár szerint az uniós vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek nevét tartalmazó listát – amelynek eredeti változatát hétfőn állították össze az EU-tagországok külügyminiszterei – a csúcsvezetők most ugyanolyan kategóriába eső személyekkel, vagyis középvezetőkkel egészítették ki. A névsort pénteken teszik közzé – mondta Merkel.(MTI)

Scroll To Top