EU-csúcs – Még nincs vége a válságnak

“A válság legsötétebb napjait már magunk mögött tudhatjuk, de még nincs vége” – figyelmeztetett Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke abban a beszédében, amelyet a csütörtök délután kezdődött EU-csúcs résztvevői előtt mondott el.

A mindenkori EP-elnök a hagyományok szerint az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői tanácskozásának kezdetén eszmecserét folytat a csúcsvezetőkkel az időszerű kérdésekről.
Schulz ezúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzetközi Valutaalap reálisnak tartja Európa tartós leszakadásának veszélyét, hiszen továbbra is alacsony a növekedési ráta, magas a munkanélküliség, terjed a nyomor, és csúcsokat dönt az eladósodás.
Ha az állami bevételeket visszafogó alacsony gazdasági növekedési szint az állami kiadásokat növelő magas munkanélküliséggel párosul, akkor hatalmas feszültség keletkezik a költségvetésben – figyelmeztetett Schulz. Ehhez hozzátette: a tapasztalatok szerint azokban az uniós tagországokban, ahol kiigazító programokat hajtanak végre, a pénzügyi konszolidáció és a megszorító jellegű bérpolitika együttesen a kereslet csökkenéséhez vezet mind a köz-, mind a magánszférában.
“Az a feltételezés, hogy a pénzügyi konszolidáció önmagában automatikusan új növekedést generál, és visszahozza a befektetői bizalmat, hamisnak bizonyult” – állapította meg az EP elnöke.
Schulz szerint ezért az uniónak cselekednie kell. Emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett EP évek óta szorgalmazza a fenntartható költségvetés, a szerkezeti reformok és a növekedésbarát beruházáspolitika kiegyensúlyozott együttes érvényesítését.(MTI)

Scroll To Top