EU-csúcs – Hollande: a Krím Oroszországhoz csatolásában közreműködő személyekkel egészítették ki a feketelistát

Olyan orosz és ukrán személyekkel egészítették ki az uniós vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtottak uniós feketelistáját, akik tevőlegesen hozzájárultak a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolásához – közölte Francois Hollande francia köztársasági elnök Brüsszelben, a csütörtök délután kezdődött EU-csúcsértekezlet éjszakába nyúlt munkavacsorája után tartott sajtótájékoztatóján.

Hollande – miként a szomszédos teremben sajtótájékoztatót tartó Angela Merkel német kancellár is – elmondta: a helyzet további eszkalálódásának esetére az Európai Bizottság gazdasági szankciók tervét dolgozza ki.
Az uniós csúcsvezetők március 6-án döntöttek úgy, hogy háromlépcsős megközelítést alkalmaznak. Az első lépcsőben leállították az oroszokkal a vízumügyi, illetve az új átfogó megállapodást célzó tárgyalásokat. Ezen túlmenően kilátásba helyezték, hogy a feszültség enyhülésének hiányában második lépcsőként összeállítják a vízumtilalom és vagyonbefagyasztás szankciójával sújtandó személyek listáját, újabb orosz feszültségnövelő lépés esetén pedig harmadik lépcsőként messzemenő hatású gazdasági korlátozó intézkedéseket hoznak.
A most bejelentett intézkedések tehát megmaradtak a második lépcső szintjén, a külügyminiszterek által hétfőn összeállított feketelista kibővítésével.
“Oroszországnak meg kell értenie, hogy így nem folytathatja tovább, és rá kell találnia a párbeszéd útjára” – mondta Hollande.(MTI)

Scroll To Top