Észak-koreai válság – Donald Trump üdvözölte a két Korea vezetőjének tervezett csúcstalálkozóját

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte kedden a két Korea vezetőjének tervezett csúcstalálkozóját és reményét fejezte ki, hogy “lehetséges az előrehaladás”. Mike Pence alelnök konkrét lépéseket vár Phenjantól, a katonai hírszerzés vezetője óvatosságra intett.

Az elnök Twitter-oldalán megosztotta a Drudge Report című jobboldali hírportál beszámolóját a dél-koreai küldöttség Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnél tett látogatásáról, és azt írta: “majd meglátjuk, mi történik”. Úgy értékelte, “lehetséges előrehaladás az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokon. Évek óta először történt komoly erőfeszítés valamennyi érintett fél részéről”. A mikroblog-bejegyzésben az elnök leszögezte: “a világ figyel és várakozik”. Talán hamisak a remények, de – mint fogalmazott – az Egyesült Államok készen áll arra, hogy elkötelezze magát.

Mike Pence alelnök, aki korábban részt vett a Dél-Koreában rendezett téli olimpián, de elhárította a találkozót Kim Dzsong Un szintén jelenlévő húgával, közleményben szögezte le, hogy az Egyesült Államok mindaddig kitart a nyomásgyakorlás mellett, amíg Észak-Korea nem tesz “hiteles, ellenőrizhető és konkrét lépéseket” az atomfegyver-mentesítés érdekében. “Minden megoldás az asztalon van” – fogalmazott az amerikai alelnök. Óvatosságra intett Észak-Koreával kapcsolatban Robert Ashley altábornagy, a katonai hírszerzés vezetője. A szenátus hírszerzési bizottsága előtti keddi meghallgatáson a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője arról beszélt, hogy nem osztja a törvényhozók optimizmusát a legújabb fejlemények kapcsán. “Várjuk meg, hogyan alakulnak a dolgok” – szögezte le. A dél-koreai elnöki hivatal kedden jelentette be, hogy Szöul és Phenjan áprilisban csúcstalálkozót tart a két ország határán. Dél-Korea azt is közölte, hogy Észak-Korea ígéretet tett nukleáris fegyver-és rakétakísérletei felfüggesztésére. Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági igazgatója pedig úgy nyilatkozott: Phenjan közölte a dél-korai küldöttséggel, hogy készen áll a megbeszélésekre Washingtonnal Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről és az észak-koreai-amerikai viszony rendezéséről. Az igazgató hozzátette: Phenjan azt is közölte, hogy lemond atomfegyvereiről, amennyiben az országot érő katonai fenyegetések ügyét rendezik és erre biztonsági garanciát is kap. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium hivatalosan egyelőre nem kommentálta a fejleményeket. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a múlt héten Donald Trump már nyilatkozott az esetleges amerikai-észak-koreai tárgyalásokról. Az elnök azt mondta: ezekre csakis “megfelelő feltételek között” kerülhet sor. A kínai külügyminisztérium ugyancsak kedden reményének adott hangot, hogy a két Korea folytatni tudja erőfeszítéseit a megbékélés felé, miután megállapodtak az áprilisi csúcstalálkozóban. “Reméljük, hogy minden érintett fél meg tudja ragadni a jelenlegi lehetőséget, munkálkodni fog a közös célért és koncentrált erőfeszítéseket tesz, hogy előbbre vigye a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételének, a helyzet politikai rendezésének folyamatát. Kína kész folytatni, hogy megtegye ez irányú kötelességét” – áll a kínai külügyminiszteri nyilatkozatban.

Scroll To Top