Ericsson: világszerte 190 millió 5G előfizetés lesz 2020 végére

Az Ericsson 2020 végére mintegy 190 millió 5G-s mobilelőfizetéssel számol globálisan, számuk 2025-re a távközlési cég szerint 2,8 milliárdra nő.

A vállalat MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint 33 ország 65 mobilszolgáltatója, köztük a Magyar Telekom nyújt már kereskedelmi 5G szolgáltatást az Ericsson eszközeivel kiépített hálózaton.

Mint írták, a mobilhálózatok evolúciója eddig minden generációváltás során új funkcióval egészítette ki a mobilkommunikációt. Az adatéhség nem csillapodik: tavaly egy okostelefonra 7 gigabyte havi adatforgalom jutott, ez az előrejelzések szerint 2025-re 25 gigabyte-ra nő, ami a hatékonyabb hálózati topológiák bevezetése nélkül szinte fenntarthatatlanná tenné a mobilos adathálózatokat.
Az 5G-vel az adathálózat bárhol, bármikor szinte kimeríthetetlen, vagy lényegesen nehezebben kimeríthető erőforrással áll majd az ügyfelek rendelkezésére, a mobilhálózat nem lesz többé szűk keresztmetszet az applikációk használata során.
Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra: az első 5G-s okostelefonok 2019-es megjelenése óta egyre több középkategóriás típus is támogatja az új hálózati technológiát.
Véleménye szerint az 5G-s mobiladat-forgalom jelentős növekedésére azonban várhatóan csak 2021-ben számíthatnak a szolgáltatók.
Az 5G új dimenziót nyit a látenciában, hogy mekkora a késleltetés az adatok érkezésében. Az élő kommunikációban ez 10 milliszekundum – ennyi idő, amíg az agy feldolgozza a hangot és képi jeleket, és közben már elkezd érzelmi reakciót adni – idézik Mischa Dohlert, a King’s College London kutatóját.
Az internetes alkalmazásokban ez átlagosan 145 milliszekundum, az 5G-vel viszont 10 alá csökkenthető. Így elérhetővé válik a szinkronizált valóság – mondta a kutató.(MTI)

Scroll To Top