EP-választás: Megérkezett a külképviseleti voksokat tartalmazó első urna az NVI-be

Hétfő reggel nem sokkal 10 óra után megérkezett az első, külképviseleti voksokat tartalmazó urna a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

Az MTI érdeklődésére az NVI közölte: az urna Kanadából, az ottawai külképviseletről érkezett. A szavazatokat repülőgép hozta, majd a repülőtérről autóval vitte a külképviseleti választási iroda vezetője az NVI-be. Az urnában elvileg 61 szavazat van, mert bár 88-an vetették fel magukat az ottani névjegyzékbe, ennyien mentek el szavazni.
Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megtartották a szavazást, ezért is érkezhetett az első urna Kanadából Magyarországra.
A külképviseleti névjegyzékbe 7567-en vetették fel magukat, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt. Volt azonban 19 olyan külképviselet, ahol százszázalékos volt a részvétel.
Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kell megérkezniük, de a tervek szerint már szerda kora délután megjön az utolsó is, amelyet Ausztráliából várnak. A külképviseletekről az NVI 104 urnát vár, vagyis a külképviseletek túlnyomó többségéről egyet, és csak néhány nagyobb létszámú külképviseletről (mint Brüsszelből, ahol 779-en vagy Londonból, ahol 494-en szavaztak) érkezik több.
Amint valamennyi urna beérkezik, várhatóan szerda délután, az NVI-ben felbontják őket. Először megállapítják, hogy az urnában lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat. A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet.
Az NVB a jogorvoslati határidők letelte után, várhatóan szombaton állapítja meg az EP-választás végeredményét.(MTI)

Scroll To Top